Advarte mot antibiotikabruk: – Det er en situasjon vi ikke må tilbake til

Nyheter
2215

Direktør for avdeling fisk og sjømat i Mattilsynet, Elisabeth Wilmann, var offensiv under åpningen av Pharmaqs virusfabrikk. 

For selv om Wilmann ikke var ute etter å være en festbrems under åpningen av virusfabrikken, var hun tydelig engasjert da hun scenen.

– Normalt er vi er litt sinte og ganske strenge (Mattilsynet journ.anm). Det er vår rolle. Akkurat i dag trenger jeg verken å være sint eller streng, sa Wilmann.

Men litt streng ble hun likevel. Wilmann minnet om at selv om antibiotikabruken er helt eliminert etter toppene for 20-25 år siden, understreket hun at folk fremdeles tror antibiotika er mye brukt i næringen.

– Bruk av antibiotika, det er en situasjon vi ikke må tilbake til. Vi sliter enda med ryktet uti verden om at det brukes mye antibiotika på norsk laks. Det er et rykte som ikke har vært sant på nesten ti år, som vi likevel drar med oss i nesten alle sammenhenger. Det er viktig for sjømatnæringens rykte at vi ikke kommer tilbake i samme situasjon, advarte Wilmann.

Hun trakk spesielt fram at det har vært en viss økning av antibiotika på grunn av yersiniose, en laksesykdom forårsaket av bakterien Yersinia ruckeri.

Skremt
Hun argumenterte for at fokus måtte være på biologien for å få vekst i næringen.

– Vi må lete blant de biologiske utfordringene. Nå letes det med lys og lykter etter ny teknologi, men det er biologien som er til hinder for veksten, sa hun.

Nettopp femdobling i veksten har satt en støkk i Wilmann.

– Jeg blir skremt av ambisjonsnivået, når vi snakker om femdobling av produksjon. En femdobling? Er det mulig? Har denne fabrikken kapasitet til det? Jeg kan med sikkerhet si at Mattilsynet ikke har kapasitet til å føre tilsyn med en femdobling, sa Wilmann.

Men hun var klar på at fremtidens matproduksjon må komme fra havet, men at man først må komme sykdommene til livs.

– Det er ikke så mange andre muligheter, men jeg tror ikke alt skal komme fra laks. Men vi må ha et realistisk ambisjonsnivå, og mange brikker må på plass. Vaksiner er en av disse brikkene.

– Uforståelig at myten lever
Også biologisjef i SalMar, Bård Skjelstad, sa det var en «uforståelig» at folk tror det brukes antibiotika.

Bård Skjelstad i samtaler med konferansier Arne Hjeltnes. FOTO: Stian Olsen

– Det er ufattelig dårlig kjent for de som jobber utenfor, av en uforståelig grunn. Det er enda mer uforståelig at myten lever. I utlandet kjenner de historien bedre enn i Norge.

Historien han viser til er hvordan Norge i hans egne ord gikk fra «versting» til «besting». Hvordan man lyktes med å bli kvitt antibiotikabruken, og få plass en effektiv vaksineringsprosess på en god industriell og god økonomisk måte.

Han sa nøkkelen lå i et samarbeid mellom oppdrettere, leverandør og forvaltning.

– Hva gjorde dere er et spørsmål jeg ofte får? Det er et artig spørsmål.

200 millioner vaksinedoser
Ifølge Skjelstad har SalMar kjøpt over 200 millioner vaksinedoser av Pharmaq.

– Det er et godt og langvarig partnerskap. Det er viktig å snakke om partnerskap, fordi det er en stor del av suksesshistorien.

Skjelstad trakk i likhet med Wilmann fram laksesykdommen yersiniose, og sa den var i ferd med å komme frem fra glemselen.

– Vi ser det er på fremmarsj, men ikke hos SalMar. Vi har allerede gjennomvaksinert vår fisk med vaksine fra Pharmaq. Vi har ikke brukt antibiotika, sa han og høstet stor applaus fra de fremmøtte.

Han roste samtidig Pharmaq for å legge fabrikken til Norge.

–  Dere gjorde veldig rett i å legge fabrikken til Norge. Det er mye lettere å ivareta kulturen og nærheten til bransjen. Det får dere tilbakebetalt, og dere vil tjene mye på det hvis dere er oppmerksomme, avsluttet han.