Tidligere SalMar-topp leder samarbeidsprosjekt mellom oppdrettere og leverandører i Nord-Norge

Nyheter
2612

Over 40 deltakere fra leverandørnæringen og havbruksnæringen var samlet til workshop på Skjervøy den 1.-2. november i regi av leverandørutvikling havbruk Troms. Prosjektet ledes av blant andre tidligere SalMar-topp Irene Lange Nordahl.

– Det vi som vi ser er at det er økende interesse for prosjektet, og stadig flere aktører som vil være med, sier prosjektleder Irene Lange Nordahl.

Sammen med Trude Indrebø fra Halti Næringshage utgjør Nordahl prosjektledelsen for prosjektet.

Vil inkludere Finnmark
Leverandørutvikling havbruk Troms er et samarbeid mellom Halti Næringshage og Senja Næringshage, der åtte sentrale havbruksselskap og over 30 leverandørbedrifter fra hele Troms og nordre Nordland er partnere. Fra havbruksnæringen deltar Lerøy Aurora, Marine Harvest, Arnøylaks, Eidsfjord Sjøfarm, SalMar Nord, Wilsgård Fiskeoppdrett, Flakstadvåg Laks og NRS Troms.

Håvard Høgstad, Arnøylaks, holder innlegg på Newtonrommet. FOTO: Silja Karlsen

Målet med prosjektet: Øke andelen av varer og tjenester kjøpt lokalt/regionalt fra havbruksnæringen gjennom å styrke konkurranseevnen til lokale/regionale leverandører.

For selv om prosjektnavnet skulle indikere at dette gjelder for Troms, bekrefter Nordahl at prosjektet sikter seg inn mot en større del av Nord-Norge. Nå ønsker prosjektledelsen å utvide prosjektet til også Finnmark i samarbeid med næringshagene i Finnmark, samt havbruksaktører og leverandørbedrifter i dette området.

– Det handler om nordnorske leverandører, det er det som er målgruppa. Vi ønsker å styrke deres konkurranseevne, styrke kompetansen og skape nye løsninger basert på utfordringer som havbruksnæringen ønsker løsninger på.

Kan bli forlenget
Samlingen på Skjervøy var den femte i rekken, og ifølge Nordahl velger de en ny plass hver gang. Hovedkriteriet for valg av lokalitet er at den befinner seg i nærheten av en oppdretter. Prosjektet har en varighet på tre år, men kan fort bli forlenget.

– Tilbakemeldingene er at de involverte ønsker å fortsette prosjektet, sier Nordahl.

– Men hva konkret har kommet ut av disse samlingene?

– Helt konkret er det kommet i gang flere utviklingsprosjekter. Det har skjedd noe i denne fasen, men denne type utviklingsarbeid tar tid. Men vi ser samlingene har effekt på leverandører og oppdrettere, sier Nordahl.

Nordahl sluttet som regional samfunnskontakt SalMar Nord til fordel for prosjektlederjobben.

– Det er et spennende område, og det er kjempespennende med mange oppdrettere og leverandører. Jeg trives å jobbe innenfor en næring med en sånn utvikling. SalMar Nord ga meg verdifull kunnskap i forhold til næringen, og jeg opplever jeg har nytte av den kunnskapen i prosjektet, avslutter hun.