DNB Markets vil hjelpe chilenske oppdrettere til Oslo Børs

Oslo Børs er en viktig markedsplass for sjømatnæringen. Det sier DNB Markets, som vil hjelpe chilenske oppdrettere med børsnotering i Norge.

Det skriver E24.

Tidligere i høst ble det kjent at Chiles fjerde største oppdrettsselskap, Camanchaca, hadde tatt kontakt med DNB Markets for bistand med notering på Oslo Børs.

Nå skriver den chilenske avisen Pulso at også Blumar og Friosur, som er blant de største oppdretterne i Chile, er interessert i å børsnoteres på Oslo Børs.

– Dersom børsnoteringen av Camachaca i Oslo går bra, tror vi at det kan være av interesse for andre chilenske oppdrettsselskaper å noteres på den samme børsen, sier DNB Markets i en kommentar til den chilenske avisen.

Overfor E24 bekrefter DNB Markets at Oslo Børs er en attraktiv markedsplass for sjømatprodusenter, også chilenske selskaper.

– Camanchaca har vært offentlig med dette, og er i prosess med Oslo Børs. Det er offentlig kjent at de jobber for en børsnotering, sier Anne Hvistendahl, som er leder for sjømatavdelingen i DNB Markets, til E24.

Hun vil ikke kommentere hvilke andre kunder DNB har blant chilenske selskaper.

En viktig sjømatbørs
– Håper dere at Oslo kan bli en slags sentral for lakseprodusenter?

– Det er den allerede, sier Hvistendahl.

Hun peker på at selskaper som færøyiske Bakkafrost og britiske The Scottish Salmon Company er børsnotert i Oslo, og at de dominerende selskapene i lakseindustrien også er notert her.

Det finnes det også mindre aktører på den australske børsen, og mange av de chilenske selskapene er notert i Chile.

 – Hva er det med Oslo Børs som tiltrekker disse aktørene?

– Det er kjent som verdens beste børs for sjømat, og spesielt laks. Det skyldes tilgangen på penger, interessen fra investorer, kvaliteten på analytikerkorpset, og det at de store selskapene er notert her, sier Hvistendahl.

Mange problemer
DNB har vært til stede i Chile siden 2008, og har et kontor i Santiago. Landet har opplevd mye problemer med laksesykdommer og reguleringer som ikke har fungert, men Hvistendahl mener det ser lysere ut nå.

DNB Markets har tidligere også lagt til rette for transaksjoner i lånemarkedet i Oslo for utenlandske aktører i sjømatnæringen.

– Vi har i år lagt ut stort obligasjonslån i Norge for det chilenske selskapet Nova Austral på 300 millioner dollar. Så det norske lånemarkedet er attraktivt for chilenske aktører, sier hun.

Attraktivt
Oslo Børs kommenterer ikke konkret på eventuelle børskandidater, men kommmunikasjonssjef Geir Harald Aase sier på generelt grunnlag at de opplever god interesse fra utenlandske sjømatselskaper.

Han bekrefter også at de har observert at flere meglerhus jobber mot å trekke asiatiske og søramerikanske sjømatselskaper til Oslo.

– Sjømat er en av de sektorene vi markedsfører aktivt til utenlandske selskaper, sier Aase.

Verdens største oppdrettere (målt etter markedsverdi) er allerede notert i Oslo, og den tilhørende «infrastrukturen» er dermed allerede på plass.

– Det som trekker utenlandske selskaper til Oslo er miljøet vi har, med meglerhus som er flinke til å hente inn penger, gode analytikere som kjenner bransjen og ikke minst investorer rundt Oslo Børs – både norske og utenlandske – som kjenner sjømat godt. Det at man har de riktige investorene og det riktige bank-  og meglermiljøet i Norge gjør at Oslo Børs er attraktivt for utenladnske sjømatselskaper, sier Aase.

I tillegg til de norske aktørene, har Oslo i dag Sino Agro Food, hvis virksomhet er basert i Kina, på Merkur Market. Tidligere har det vært blant annet et polsk og et peruviansk innslag.