Vesterålen aller best i tidenes beste oppdrettsår.
Sortlandbedriften Eidsfjord Sjøfarm banket inn en driftsmargin på romslige 45,7 prosent, og ble med det den mest lønnsomme av landets aller største oppdrettsfirma ifjor. For å understreke den lokale dominans, fulgte en annen og enda større aktør fra Vesterålen på plassen bak. Nordlaks i Stokmarknes kunne bokføre 40,6 prosent i driftsmargin etter prisfesten i 2016.
Nord-norsk dominans
En gjennomgang iLaks har gjort av regnskapene som så langt er presentert blant storoppdretterne, viser at hele fem av seks topplasseringer går til oppdrettere i landets nordligste fylker.
Den eneste «søring» som makter å presse seg inn på topp-fem er tysnesoppdretter Alsaker.
En nærliggende årsak til den nordnorske dominans er lavere luseforekomster i kaldere sjø, og med det reduserte summer til lusebekjempelse i nord. Fiskehelsesituasjonen, ikke minst grunnet lavere anleggstetthet, har også lenge vært bedre i Nord-Norge enn i Sør-Norge. I sum gir dette lavere produksjonskostnader.
Det bekrefter Ulf Ellingsen, styreleder i Ellingsen Seafood, som markerte seg med 38 prosent i driftsmargin.
Lusetrykk
– Det tror jeg stort sett skyldes at det har vært lettere. Trykket på lusa har vært lettere i vår region. Vi har ikke avluset hittil i år, sier skrovaoppdretteren til iLaks.
– Vi hadde ILA i 2015, og tok ut 50 prosent av bestanden. Det fikk konsekvenser for slaktetall som ble bare halvparten av det vi hadde budsjettert. Men resultatet ble likevel bra.
Oppdretterne får stort sett samme pris for fisken. Dermed er det i første variable kostnader knyttet til lusebekjempelse og fiskehelse som utgjør avviket og forklaringsvariablene.
– Ellers skulle forholdene ligge like bra til rette overalt, mener Ellingsen.
Lav selvkost
– Men det går jo bra. Vi tok ut noe vinterfisk som vi satte ut i januar 2016, og slaktet den nå i mai. Og den hadde selvkost under 30 kroner i kassen.
– Da blir det god lønnsomhet med salgspris på over 60 kroner kiloet?
– Vi har noen kontrakter som ligger lavere, og de har vi hatt en stund, men likevel, det er marginer som er veldig veldig bra. Første halvår i år er like bra som hele året i fjor.
– Lusepresset har vært lavere og ILA-problematikken er i hvertfall et tilbakelagt stadie nå, oppsummerer Ellingsen.
Inflaterte kostnader
2016 var pris- og lønnsomhetsmessig et år for historiebøkene. Aldri tidligere har det blitt registrert høyere lønnsomhet fra oppdrett av laks.
Hoveddriveren var naturligvis den rekordhøye lakseprisen, som endte på saftige 62 kroner per kilo.
Året som kommer nærmest på lønnsomhet er 2010. Det året var gjennomsnittlig driftsmargin på 26,6 prosent – ganske hårfint bak fjorårets 29,1 prosent.
Den gang var imidlertid årets laksepris 37 kroner kiloet – hele 25 kroner lavere enn i 2016 – noe som fremfor alt viser den kostnadseksplosjonen som har slått inn over oppdrettsindustrien de siste årene.