Det er ikke bare laksen som har blitt dyrere de siste årene.
Kongereker, blekksprut, sea bass, østers, sjøstjerner, akkar og perch. Skinnende blank, kortreist og innbydende. Det er en rikholdig utstilling av fersk sjømat som hviler på is i Arkadia Foodstore i badebyen St. Julians på Malta.
Men sølvblank oppdrettslaks glimrer tilsynelatende med sitt fravær. I likhet med blodfersk og lokalt fisket blåfinnet tunfisk oppbevares loins og slicede laksefileter i egne glasskap og kjøledisker.
Hver dag
Norsk oppdrettslaks er likevel en favoritt blant kundene som frekventerer dagligvarebutikken.
– Vi selger det hver dag, sier mannen i fiskedisken om laks.
Han er ikke skremt av raskt økende laksepriser.
Billig
– Nei, sier han kontant til iLaks.
– Det var billig ifjor. Nå er det normalt. Da jeg begynte her ifjor, var prisen 15 euro. Nå er den 25, sier han.
Det er utvilsomt en markant prisoppgang, men ikke dyrt relativt til reker og blekksprut som konkurrerer om den samme plassen i kundenes handlekurver.
For laksen er ikke den eneste sjømaten som har steget i pris de siste årene.
Utbytte
Mens ferskpakket skinn- og beinfri laksefilet fra Lerøy Aurora bys frem for 25 euro per kilo i kjøledisken, går til sammenligning dagsferske kongereker for 28 euro og akkar for 31 euro.
Den elegant presenterte sjømaten på utstillingen selges imidlertid hel, med skinn, bein eller skall, i motsetning til laksen. Utbyttejustert er prisene her atskillig høyere.