Lokale myndigheter i Kina har sagt ja. Nå mangler de norske investorene bare en partner fra sjømatnæringen.
700 millioner kroner skal være prislappen på prosjektet en gruppe norske investorer vil bygge i Kina i form av et anlegg for landbasert oppdrett av laks. Det skriver Finansavisen.
Anlegget skal være planlagt å ligge utenfor Shanghai. Nå jakter initiativtagerne på en industriell partner.
Norsk laks i Kina
– Det er stor interesse for prosjektet blant finansielle investorer, og med en industriell partner på plass vil vi kunne sette i gang. Dette er norsk laks. Det er norske egg og norsk fôr som brukes i produksjonen, og metodene for oppdrett er norske. Dette er norsk laks produsert i Kina, sier Johannes Neteland i Infima til avisen.
3.000 tonn slakteferdig laks i året skal være målet i første omgang. Det mener initiativtagerne er realistisk omkring tre år etter at byggingen settes i gang, og har allerede mål om å starte første byggetrinn i 2017.
Stort kundepotensial
Lokale kinesiske myndigheter vil ifølge Finansavisen tilrettelegge infrastrukturen og bekoste bygningsmessige konstruksjonene som er nødvendige.
Med en foreløpig beregnet produksjonskostnad på 39 kroner pr. kilo, vil denne ligge noe høyere enn i Norge. Gründerne i Project Seafood Dragon understreker imidlertid overfor avisen at de ikke ser for seg å utfordre den etablerte næringen, men være et supplement.
– Kineserne er vant til å kjøpe hel fisk. En laks på 5-6 kilo blir for stor for en vanlig familie. Vi planlegger å selge hel fisk med lavere vekt, i tillegg til mindre porsjonspakninger med tanke på forbrukermarkedet. Med en befolkning på rundt 100 millioner mennesker i regionen er det ikke noen mangel på potensielle kunder, sier styreleder for prosjektet, Ove Nodland, som blant annet har lang erfaring fra og bor i Kina.