Syv kilos undervannsfarkost vil kutte kostnader for oppdretterne.
Undervannsdronen «Blueye Pioneer» er utviklet av Trondheim-selskapet Blueye Robotics, som har sitt utspring fra NTNUs Centre for Autonomous Marine Operations and Systems (NTNU AMOS).
I dag utføres visuelt inspeksjonsarbeid under havoverflaten vanligvis av fastmonterte kamerasystemer, dykkere eller ROVer (remotely operated vehicles). Bruk av dykkere er ineffektivt og innebærer dessuten betydelig HMS-risiko, mens bruk av ROVer tradisjonelt vært kostbart og krevd mye trening samt i de fleste tilfeller en ekstern operatør for å operere. Fastmonterte kamerasystemer, på den annen side, har sine naturlige begrensninger når det gjelder rekkevidde og fleksibilitet.
Lavpris
– Vi tilbyr operatører av oppdrettsanlegg og servicefartøy en undervannsdrone som kan styres av enhver person som klarer å bruke en smarttelefon eller nettbrett. Kanskje vel så viktig er prisen på 30-40 000 kroner per dronesystem, som er betydelig lavere enn systemene som benyttes i dag. Det muliggjør flere droner på hvert servicefartøy eller oppdrettsanlegg, som vil gjøre undervannsinspeksjoner enda mer effektive. Det vil igjen gjøre operatører i stand til å identifisere og fikse problemer raskere enn vanlig, sier Erik Dyrkoren, daglig leder i Blueye Robotics.
Servicebåter trenger regelmessig ad-hoc og visuelle inspeksjoner, enten det er for å sjekke skrog, ror, propell eller merder. Oppdrettsselskapene trenger øyne under havoverflaten for å gjennomføre visuelle inspeksjoner av merdene på oppdrettsanlegg eller undersøkelser av havbunnen.
Undervannsdronen «Blueye Pioneer» er utviklet av eksperter fra marint forskningsmiljø og ingeniører med bred erfaring innen teknologi og design. Dronen er designet for å tilfredsstille industrielle pålitelighetskrav, men med en brukervennlighet man vanligvis forbinder med forbrukerteknologi.
Dyptgående
Dronen er utstyrt med kraftfulle thrustere som gjør den i stand til å operere i sterk strøm og dykke ned til 150 meters dyp. Video fra dronens kamera overføres i sanntid via en tynn navlestreng som går til havoverflaten og deretter sendes trådløst til operatørens mobiltelefon eller nettbrett. Undervannsdronen er kompakt (45 cm x 25 cm x 35 cm) og veier kun syv kilo.
– De fleste oppdrettsanlegg har fastmonterte kamerasystemer, men en undervannsdrone vil gi tilgang til områder hvor fastmonterte kameraer med pan/tilt-funksjonalitet ikke når. Kombinert med en capex som er betydelig lavere enn vanlig, og en opex nær null, så tror vi denne undervannsdronen kan gjøre visuelle inspeksjoner under havoverflaten mer hyppige og mindre besværlig for både oppdrettere og servicefartøyer, sier Erik Dyrkoren.