Utvikler kjemikaliefrie luseskjørt-vaskere

Nyheter
2681

Sammen med Nordlaks har SMV Hydraulic utviklet maskiner som letter vedlikeholdet av luseskjørt og merderinger på anleggene.

Daglig leder Trond Seljeseth hos SMV Hydraulic sier at de har gjennom mange år hatt et godt samarbeid med Nordlaks, og at både de og oppdrettsselskapet har utbytte av samarbeidet.

– Inge Berg og ansatte i Nordlaks har kommet med mange gode ideer og løsninger på hvordan vi i fellesskap kan utvikle og forbedre utstyr til oppdrettsnæringen, sier han til iLaks.

RINGVASKER: -Denne letter arbeidet til røkterne på anleggene, som på en enkel og effektiv måte kan løfte ringene opp i vaskeren, forklarer Trond Seljeseth. Foto: Alf Fagerheim

Luseskjørt-vasker
En luseskjørt-vasker er et av prosjektene de har utviklet sammen. Tradisjonelt sett har lusekjørt blitt vasket i not-tromler, og tilsatt kjemikalier for å få skjørtet rent. Det sliter på duken i luseskjørtet, samtidig som det er en veldig arbeidskrevende prosess. I maskinen de har utviklet trekkes skjørtet gjennom maskinen, mens det spyles rent med flere dyser.

Kun ved hjelp av vann, og uten bruk av kjemikalier.

– Det gjør at den vasker duken veldig rent på en skånsom måte, forteller Seljeseth, som legger til at de til nå har montert og levert seks slike skjørtevaskere. Foreløpig er det bare prototypen som er produsert, men SMV Hydraulic har til nå har seks interessenter som har mottatt tilbud. Enda de ikke har startet markedsføringen av vaskeren.

Stor aktivitet
Produksjonen av alt utstyr foregår i en stor hall. Her sveises, skjæres, monteres og testes utstyret før det heises på hengere og kjøres ut til kundene. For tiden er det stor aktivitet hos Stokmarknes-bedriften, som også leverer vinsjer i ulike dimensjoner til servicebåter for slep og ankerhåndtering, i tillegg til vinsjer for fiskeflåten og oljevern.

Seljeseth tar oss med på en omvisning i produksjonshallen, fra skjæring med gass/plasma og sveising, maskinering, montering og testing av ferdige vinsjer og utstyr til overflatebehandling.

Ringvasker
– Denne letter arbeidet til røkterne på anleggene, sier han og stiller seg ved en ferdigprodusert ringvasker de har stående inne i hallen. Seljeseth forklarer hvordan røkterne på en enkel og mer effektiv måte kan løfte ringene opp i vaskeren og nærmest bare se på at den går rundt av seg selv.

Maskinen har dyser som spyler med 250 bars trykk, og gjør jobber mer effektivt og mindre arbeidskrevende enn ved hjelp av høytrykksspyler forklarer han videre.

– Noen kunder vasker en oppdrettsring på 120 meter under en halv time. I motsetning til om røkterne gjør arbeidet manuelt og bruker høytrykksspylere, som vil ta mange timer. Da sier det seg selv hvor mye tid man sparer på å ta den i bruk, sier han til iLaks.

Ringvaskeren er patentert og de seks kundene som har svært positive erfaringer både med kvaliteten på vaskingen og driftssikkerheten på maskinen.

Familiebedrift
SMV Hydraulic er en familiebedrift lokalisert på Børøya i Vesterålen, som har lange tradisjoner inne prosjektering og produksjon av dekksutstyr til fiskebåter og servicebåter. Daglig leder Trond Seljeseth er fjerde generasjon i bedriften, som er videreføring av Seljeseth Mekaniske Verksted og Stokmarknes Båtservice. I dag har bedriften 23 ansatte, og Seljeseth anslår at omsetningen er fordelt likt mellom fiskeri, havbruk, oljevern og service på hydraulikk.

TROND SELJESETH, daglig leder i SMV Hydraulic, er fjerde generasjon Seljeseth i bedriften, som holder til på Børøya i Vesterålen. Foto: Alf Fagerheim