Krever hygienekurs for ansatte

Nyheter
3339

– Hygienekurs og helseattest er obligatorisk for utenlandsk arbeidere før de skal i jobb hos våre oppdragsgivere innen sjømatproduksjon.

Det forteller Odd Ivar Hjellbakk, daglig leder hos Jobzone Sortland.

De er etter hvert blitt en av de største oppdragsgiverne for lakse- og hvitfisknæringen i Vesterålregionen. Store sjømatbedrifter som Nordlaks og Norway Seafood er helt avhengige av å hente inn dyktig arbeidskraft fra utlandet for å få produksjon til å gå rundt. Den jobben har de overlatt til bemanningsbyrået Jobzone på Sortland.

Hygienekurs
– Vi bemanner med om lag 150 utenlandske arbeidstakere til produksjon og renhold innen havbruk og fiskerinæringen. Dette er noen av våre største oppdragsgivere, sier Hjellbakk og hans samarbeidspartnere Einar Alf Støversteen og Gunnar Winther Eilertsen på Sortland.

Et av de viktigste kravene de og deres oppdragsgivere har satt ovenfor utenlandske arbeidere er at de må gjennom et eget hygienekurs og helsesertifisering, før de ansettes innen sjømatproduksjon. Kurset er utviklet i samarbeid med Sjømat Norge, og har fokus på personlig- og produksjonshygiene.

– Kurset gir arbeiderne kompetanse innen hygiene i sjømatproduksjon, utstyr og personlig. I tillegg får de en generell introduksjon i sjømatproduksjon, regelverk og hvilke standarder som gjelder. Når de har gjennomgått kurset, fått utskrevet kursbevis og etter helsesertifisering er de klar til å starte i jobb, opplyser Hjellbakk.

Han forteller at de i tillegg kjører en rekke andre kurs for å gi de fremtidige ansatte den kompetansen som trengs, slik at de er godt rustet for arbeidslivet.

– Vi har et godt system for å fange opp at de ansatte har alle ting på plass. Kundene til havbruk og fiskerinæringen er kvalitetsbevisst, og vil ha dokumentasjon for at produksjon av sjømat er best mulig ivaretatt.

Lang erfaring
I all hovedsak henter de inn arbeidere fra Litauen, et arbeidsmarked de har gode erfaringer med å jobbe opp mot.

– Mye av kommunikasjon går på engelsk, og de er gode i språk, spesielt engelsk, sier han og legger til at mange av de litauiske arbeiderne har jobbet gjennom Jobzone i flere år.

– De fleste har lang erfaring fra laks og hvitfisk og næringsindustrien, og mange har lang erfaring fra ulike jobbforhold i Norge. De ønsker den fleksibiliteten i arbeidet som gjør at de har mulighet å jobbe noen måneder, reise hjem til familien, for så komme tilbake i jobb.

Ifølge Hjellbakk har bedriftene Nordlaks og Norway Seafood en sesongbasert drift. Når det er permisjoner ved slakteriet og filetproduksjon hos Nordlaks på vinteren, er de fleste i jobb hos hvitfiskprodusenten Norway Seafood på Melbu i Vesterålen. På den måten holder de mange i jobb gjennom store deler av året.

Gode vilkår
Som arbeidsgiver for flere hundre utenlandske arbeidere hviler stort ansvar på Hjellbakk og hans partnere på Sortland ovenfor for sine oppdragsgivere.

– Bedriftene er pålagt at lønn- og arbeidsvilkår er etter tariffene, og både Nordlaks og Norway Seafood ønsker ryddige forhold for sine ansatte. Alle arbeiderne får det de har krav på i forhold til arbeidsmiljøloven når det gjelder innlosjering og boforhold, tariff og betingelser, forteller Støversteen.

Gode boforhold trekker de frem som et viktig moment for å tiltrekke seg arbeidere med god kompetanse innen sjømatproduksjon. Jobzone har 150 hybler tilgjengelig, og alle ansatte får egen hybel med tilgang på kjøkken og andre fasiliteter.

– Vi kan tilby gode boforhold og har fått et godt rykte for dette blant litauiske arbeidere, fortsetter han og legger til at de daglig får henvendelser om jobb.

Utvider staben
Selskapets kontor på Sortland er en del av Jobzone Hålogaland, og har i tillegg kontorer i Narvik og Harstad. Herfra dekker de Nordre-Nordland og Sør-Troms. For tiden er de i gang med å etablere kontor også i Svolvær, som skal være bemannet fra 1.august.

– Vi jobber med bemanning innen mange områder, og er tilgjengelig for næringer som har behov for arbeidskraft. Når det gjelder Svolvær har vi hatt en betydelig økt omsetning i området, så det handler om å være nærmere kundene og markedet her, sier Hjellbakk.

Fire år på rad, fra 2013 til 2016, har de blitt kåret til årets Gaselle-bedrift, og i fjor rundet de 100 millioner kroner i omsetning. Den økende etterspørselen etter arbeidskraft i regionen, også innen sjømatnæringen, har gjort at de har utvidet staben på Sortland. Tidligere næringssjef i Sortland kommune, Håvard Hamansen Wallstad, er nylig ansatt som ny partner i Jobzone Hålogaland.