– Jeg spiser sjømat åtte dager i uken

Nyheter
1602

Holberg-fondene har så sterk tro på mulighetene i sjømat i årene fremover at de har etablert et rendyrket fiskefond.

Han entrer podiet iført mørk dress og en grå t-skjorte med bilde av Terje Vigen. Hogne Tyssøy, porteføljeforvalter i Holberg-fondene, er innpisker under Ernst & Youngs sjømatseminar i Bergen onsdag formiddag.

– Denne næringen har en enorm jobb å gjøre mot sult og feilernæring. I løpet av 20-30 år vil denne næringen vokse til å bli den viktigste eksportnæringen i landet. Vi tror sjømat vil passere olje i løpet av denne perioden, sier eks-megleren engasjert.

Tenåring
– Holberg-fondene er en tenåring – vi fylte 17 år i går. Vi har laget et globalt sjømatfond. Arbeidet startet opp i 2010/2011. Vi launchet det i 2015. Det er et investeringsunivers som har en børsverdi på ballpark 120 milliarder dollar.

Etter halvannet års drift har Holberg Triton oppnådd 15 prosent avkastning på kapitalen.

– Prisene for sjømat øker as we speak. Dette kommer av megadrivere som globalisering, urbanisering og digitalisering. Denne kraften som slår oss er hardere enn den industrielle revolusjon. Det vil vi merke de neste 100 år, spår Tyssøy.

– Maruha Nichirei er verdens største sjømatselskap, omsetter for cirka 80 milliarder kroner, og er engasjert blant annet i pollock i Alaska. Det er vår største investering.

Kontroversielle
Han mener det ligger uante muligheter i havet, men det betinger en del kontroversielle valg.

– Nå har vi fredet både sel og hval, og sel og hval spiser nå mer fisk enn det vi høster av havet. Jeg får sikkert Greenpeace på nakken, men vi må ha en fornuftig tilnærming til å forvalte disse ressursene, sier Tyssøy som har god tro på fiskeriminister Per Sandbergs fem-dobling av fiskeeksporten fra Norge innen 2050.

Og det er særlig oppdrett som vil gi denne veksten.

– Det konsumeres globalt omlag 180 milloner tonn sjømat årlig: 90 millioner tonn i fiskeri, 90 millioner tonn oppdrett. Fiskeri vokser ikke, oppdrett har et stort potensial.

Verdens fabrikk
Han viser særlig til Kina, som er det klart største markedet – og produsenten – av sjømat. Ifølge Holberg-forvalteren produserer Kina 65 millioner tonn sjømat årlig – tilsvarende 36 prosent av verdensproduksjonen.

– Mesteparten av dette kommer fra landbaserte oppdrettsanlegg og, kall det risåkre, sier Tyssøy.