Fredag kunne Rjukan Arbeiderblad fortelle at Bamble Bruks oppdrettsplaner i nedre Telemark ble stoppet av Miljødirektoratet.
Men siste ord er ikke sagt i saken.
Spillvarme
– Allerede i 2003/2004 gjorde vi en studie sammen med Marine Harvest om mulig smoltoppdrett i Bamble basert på blant annet spillvarme fra industrianleggene i Bamble. Det ble den gang også etablert et samarbeid med Billund Aquaculture. Den gang lot planen seg ikke realisere, forteller Rune Engen-Glug, majoritetseier i Bamble Bruk, til iLaks.
Nå har selskapet tatt et nytt initiativ.
– Høsten 2015 begynte vi å undersøke muligheten for å etablere postsmoltoppdrett på Herøya i Porsgrunn basert på vann, infrastruktur og bygningsmasse på industriparken. Det er en helt unik infrastuktur på Herøya med en stor vanntunnel fra Nordsjø (innsjø nord for Skien by – red. anm.) med inntak på 60 meters dyp som holder seks grader hele året. Videre er det varmt kjølevann fra industrien på Herøya som kan gi enhver ønsket temperatur på vann til oppdrettsanlegg. Det er tomter, bygninger, kaier og en velutbygd serviceindustri på området.
Infrastruktur
– Fra våren 2016 har vi hatt en opsjonsavtale med Herøya Næringspark AS om å benytte en større industribygg med en tomt på 28.000 kvadratmeter til oppdrettsformål, og siden høsten 2016 en intensjonsavtale med Herøya Industripark AS om ytterligere 20.000 kvadratmeter nærliggende tomteareal og bruk av infrastruktur. Vi arbeider aktivt med å få etablert anlegget for postsmolt og, slik vi tolker reglene, vil et postsmoltanlegg på Herøya ikke komme i konflikt med nasjonal laksefjord, påpeker Engen-Glug.
Bamble Bruk vil imidlertid ikke begrense seg kun til smolt.
– Vi ser også på mulig matfiskanlegg på samme område. Porsgrunn kommune, som ønsker våre planer velkommen, planlegger en betydelig utfylling av nye næringsområder i Gunneklevfjorden på Herøya. På lengre sikt vil et slikt område være velegnet til opprettsformål. Dette er lengre frem i tid, men vi har startet arbeidet med å avklare om dette kan realiseres.
Slakteri
Han forteller videre at selskapet også vurderer å etablere et slakteri i regionen.
– Vi har valgt å inngå en tidsbegrenset opsjonsavtale med Diplom-Is om mulig utnyttelse av deres tidligere isfabrikk og store fryselagre i Brevik. Anlegget ligger ved kai og kan etter avtale med Grenland Havn benyttes til brønnbåtanløp. Vi er i dialog med andre med oppdrettsplaner for mulig felles bruk av dette anlegget, og med aktører innen videreforedling. Selv om fabrikken i Brevik synes svært velegnet ligger det en tidsmessig utfordring i at oppdrettsanlegg i nærområdet først må etableres og fisk produseres. Og det mulige slakteriet ligger ved en nasjonal laksefjord.
Engen-Glug tror ikke problemstillingen med nasjonal laksefjord står i veien for å etablere matfiskoppdrett.
– Området fra sydspissen av Jomfruland til Tønsberg er nasjonal laksefjord for å verne den nasjonale lakseelven Lågen som har sitt utløp i Larvik. Det er mer enn 40 kilometer fra Herøya til Larvik sjøvegen. På strekningen er det to dype fjorder og i tillegg en åpen havstrekning. Av denne grunn har vi godt håp om å få tillatelse til landbasert matfiskoppdrett basert på en bærekraftig utnyttelse av spillvarmen på Herøya. Et eventuelt fiskeslakteri i Brevik, med tanker på land og uten noen aktivitet i sjø, mener vi også dette bør være mulig å realisere i forhold til lovverket, sier han, og legger til: – Men en avklaring av dette haster i forhold til et fiskeslakteri i Brevik.
Stor smolt
Det er først og fremst produksjon av stor smolt som planlegges via selskapet Bamble Bruk.
– Eiendomsmassen i dagens opsjonsavtale vil med enkle utvidelser kunne gi en beregnet årlig produksjon på cirka seks mill 300 grams postsmolt og sikrede nærliggende tomt vil kunne doble dette. Kjøpere av denne smolten kan være landbasert oppdrettsindustri i Nord-Europa, planlagte havanlegg eller den tradisjonelle oppdrettsindustri.
For å kunne realisere planene er selskapet avhengig av å få med seg andre aktører.
– Vi har ennå ikke valgt partnere til de planlagte anlegg på Herøya eller om dette skal være oppdrettere eller finansielle partnere. Vi har etablert samarbeid med en rådgiver som har lang erfaring fra ledende stillinger innen oppdrett og som i dag leder et smoltoppdrettsanlegg, sier Engen-Glug videre.
– Det som er sikkert er at vi er helt avhengig av å få med partnere med tilstrekkelige ressurser får å få planene realisert.