Vil løse utfordringer med nytt studie i havteknologi

Nyheter
844

– Studiet blir spennende på flere måter. Vi har fokus på miljøovervåkning i havet, olje og gass er selvsagt fremdeles med, men også fiske, havbruk og marine mineralressurser får plass. Studentene vil selv få være med å bestemme hvilken retning de ønsker å spisse sin kompetanse mest mot, sier professor ved institutt for fysikk og teknologi ved Universitetet i Bergen (Uib), Bjørn Tore Hjertaker.

Han er en av de involverte når flere institutt ved universitetet, Høgskulen på Vestlandet og Sjøkrigsskolen i august drar i gang et nytt studie innen havteknologi.

Tommel opp fra næringslivet

Kun en drøy uke har gått siden Sparebanken Vest la frem sin undersøkelse, som viste at 65 prosent av 700 spurte bedriftsledere spår at havbruk og fiske blir en av de viktigste næringene de neste 30 årene. Ifølge Hjertaker har de aktuelle bransjene også respondert positivt på det nye studietilbudet.

– Næringslivet og miljøet rundt Bergen har vært veldig positive i tilbakemeldingene. I tillegg til teori, vil studiet også være praktisk rettet. Det er blant annet lagt opp til at studentene skal bruke en tredjedel av tiden i det tredje semesteret ute hos en bedrift, for å få innsikt i næringslivet og potensialet for videre utvikling og nyskaping der, forteller professoren.

Jobber på spreng

Hjertaker forklarer at UiB har hatt et ønske om å videreutvikle sitt tilbud innen teknologiutdanning i lengre tid. Det førte blant annet til sivilingeniørstudium innen havbruk og sjømat i fjor høst.

For ett år siden begynte i tillegg arbeidet med å starte opp ytterligere tre siv.ing.studier, blant dem havteknologi.

– Studiet ble godkjent i starten av desember, og vi jobber nå med å få ting på plass til studiestart i august. Havteknologi er så mye. Vi har derfor i første omgang fokusert på to studieretninger; marine installasjoner og marin måle- og styringsteknologi, sier Hjertaker.

Løser fremtidsproblemer

Professoren legger til at han ser på studiet som svært fremtidsrettet, og særlig for Vestlandsregionen. Underveis vil studiet kombinerer blant annet subseateknologi og havbruksnæring.

– Studiet passer veldig godt inn mot de utfordringene vi har, og også vil ha i tiden fremover, i utviklingen av marin næring og forskning på Vestlandet. Studentene kan forvente seg en solid teknologisk utdanning rettet mot de marine næringene, slår Hjertaker fast.

Med 15 studieplasser kan det vise seg å være mange om beinet når søknadsfristen går ut 15. april. I tillegg til å starte på førsteåret, vil det også bli anledning til å søke seg inn på et toårig masterløp, hvor kandidater med relevante bachelorgrader kan få plass.