Onsdag meldte iLaks at et algeutbrudd i Penasgulfen i Chile skal ha ført til at minst 149 000 smolt døde under transport med brønnbåt. Det chilenske myndighetsorganet Sernapesca har slått alarm, og har nå satt alle kluter i sving for å avdekke omfanget av utbruddet.
I ferd med å kartlegge
– Det siste jeg hørte var at de har sendt et forskningsskip for å kartlegge omfanget av algeutbruddet, sier Nicos Nicolaides, daglig leder i oppdrettsselskapet Nova Austral, til iLaks.
Selskapet var eier av smoltlasten som gikk tapt.
Det var på fredag at den første brønnbåten ankom anlegget deres, som ligger drøyt 100 kilometer sør for Punta Arenas, med en livløs last.
– Etter å ha gjort våre undersøkelser fikk vi raskt mistanke om at algeoppblomstringen hadde funnet sted i Penasgulfen. Derfor ga vi beskjed til den andre båten som var på vei om å lukke ventilene da den forserte havområdet. Likevel var all smolten død også da den andre båten kom fram.
Derfor har de nå stoppet smoltleveransene i påvente av myndighetenes undersøkelser.
Kan nå langt
Regiondirektør i Sernapesca Eduardo Aguilar har langt på vei antydet at utbruddet umulig kan affisere oppdrettssentrene i regionen Los Lagos, men ifølge forsker og algeekspert Else Nøst Hegseth er rekkevidden til algene avhengig av havstrømmene.
– Det er jo slik med disse algeoppblomstringene at de forflytter seg med havstrømmene, og strømmene deres går nettopp nordover langs kysten av Chile. Så hvis algene befinner seg langt sør langs kyststrekningen nå, er det jo stor sjanse for at de forflytter seg nordover.
Hvor langt de skulle kunne bevege seg, eller hvor lenge oppblomstringen vil vare, er det imidlertid vanskelig å si.
– Disse algeoppblomstringene kan jo vare opp til en måned. Så da må man nesten se på hvordan strømhastighetene langs kysten er akkurat nå hvis man vil vite hvor langt de kan nå. Strømstyrken kan dessuten variere etter årstidene, så det er ikke godt å si.
Opptur på børsen
Samtidig som nyheten om algeutbruddet har blitt gjort kjent, fikk flere norske oppdrettsselskaper hatt en oppsving på børsen onsdag.
En årsak kan være at markedet frykter at algeforekomsten skal nå oppdrettsanlegg i dagene som kommer, og at mer omfattende fiskedød dermed kan bidra til å drive prisene opp.
Nicos Nicolaides tror ikke det er særlig sannsynlig.
– Der hvor algeoppblomstringen har skjedd er det bare hav, og det er ingen oppdrettsanlegg i nærheten. Men om algene skulle forflytte seg? Det er vanskelig å si.
Tilsvarer to prosent
Inntil videre holder de i hvert fall pusten med tanke på smolttransporten. Sernapesca fraråder at oppdrettsfartøy ferdes i Penasgulfen, og som et resultat av dette får de ikke lenger noen tilførsel av smolt.
– Smolten som gikk tapt tilsvarer bare to prosent av vårt totale årlige avl. Derfor er det ikke det verste som kunne skjedd oss. Likevel er det klart at det vil medføre større utfordringer om oppblomstringen vedvarer veldig lenge, sier Nicolaides.