Fredag i forrige uke kunne iLaks melde om spotpriser per kilo laks som var langt nede på 50-tallet.
Det etter at man i januar så priser over 70 kroner kiloet.
– Det var jo ikke helt uventet at prisene skulle falle. Og det er jo fortsatt ikke snakk om dramatisk dårlige priser. Samtidig har de gått ned litt mer enn man kanskje trodde, sier Lundberg til iLaks.
Han forteller samtidig at de i Gratanglaks kan bære dagens prisnivåer lenge.
Fast løp
– Vi prøver å kjøre et fast løp gjennom året, og det er en strategi vi prøver å følge slik at vi er med i markedet hele året. Det er klart, da merker vi oppturene og nedturene når de kommer, men så langt føler vi at dette er den rette strategien.
Men selv om de lever godt med dagens prisnivå, om det skulle flate seg ut, minner Lundberg om at dagens kostnadsnivå medfører sine utfordringer.
– Jeg tør påstå at prisene i dag ikke medfører noen krise for noen i næringen. Når det er sagt er det ingen tvil om at det kritiske nivået ligger mye høyere i dag enn det gjorde for få år siden.
Likevel har han ikke troen på noen krise.
– Å spå prisene er som alltid vanskelig. Men jeg tror ikke på noe dramatisk prisfall fram mot påsken, og jeg tror heller det tar seg litt oppover igjen etter det.
– Prisene til høsten er imidlertid som vanlig vanskelig å forutse.
Tilbake til 80-tallet
Heller ikke analytiker Paul Aandahl i Norges sjømatråd ønsker å begi seg for langt ut på glattisen med spådommer om prisen.
Han mener uansett at det er vanskelig å skulle sammenligne med tidligere prisutviklinger på dette nivået.
– Da må vi jo tilbake til 80-tallet, og da var det helt andre forhold som lå til grunn for utviklingen.
Om man ser på de store linjene inn i framtiden er han imidlertid optimistisk.
– Det er jo blant annet et enormt potensiale i Kina, i hvert fall på sikt. 10 år fram i tid kan det fort bli en tredobling i laksekonsumet i landet, ettersom kjøpekraften vokser og distribusjonene bygges ut generelt.