Studentene jubler – kultur- og næringslivskjendisene sikrer publikumsrekord

Nyheter
2107

8. og 9. februar avholdes Håp i Havet, og flere tunge aktører innenfor Nord-Norges næringsliv skal over to dager samles for å møte sine framtidige arbeidstakere.

Tema av året er «Fra slog til gourmet», og med debatter og foredrag, mingling mellom studenter og bedrifter, og underholdning i regi av selveste Tore Sagen, ser 2017 ut til å bli et riktig bra år for konferansen.

Aldri før har de opplevd like stor pågang fra hverken bedrifter eller studenter.

– Vi begynner å nærme oss 500 påmeldte studenter, og at det kommer til å bli rekord, er allerede helt sikkert. Banketten på avslutningsdagen var for eksempel utsolgt for et par dager siden, sier konferansens styreleder, Haakon Mikkelsen, til iLaks.

– Det er vi selvfølgelig veldig fornøyde med. Målet vårt er jo å gjøre konferansen til et møtepunkt mellom bedrifter og studenter som alle «må» være med på.

Store navn
Og når man ser på oversikten over foredragsholderne er det tydelig at konferansen kan være i ferd med å bli et viktig ledd for den nord-norske havbruksnæringen.

Konsernsjef i Marine Harvest, Alf-Helge Aarskog, konsernsjef i Oslo Børs, Bente A. Landsnes, og Cilia Holmes Indahl, som er direktør for bærekraft i Aker Biomarine AS, er bare noen av navnene som figurerer på gjestelisten.

– Konferansen har hatt en jevn utvikling over flere år. Første året jeg var med ble jo for eksempel konferansen avholdt her på fiskerhøgskolen. Men året etter, i 2015, måtte hoveddelen flyttes inn i et større bygg på universitetet, da det rett og slett ikke lenger var kapasitet til å håndtere etterspørselen fra studentene og bedriftene.

– Viktig å være til stede
Blant bedriftene som kommer for å møte studentene er Lerøy Aurora, og direktør Kurt-Einar Karlsen er glad for at de også i år vil kunne ha en tilstedeværelse på universitet.

Naturlig nok, kanskje, da selskapet også er en av sponsorene bak konferansen.

– Vi har vært med som sponsor i mange år allerede, og vi har jo merket at konferansen etter hvert har blitt en svært viktig arena for å møte studentene, både for bransjen sett under ett, og også for oss.

Han tror interessen blant de unge delvis har sitt utspring i den veksten som bransjen har hatt de siste årene.

– Og så er det jo viktig at vi er til stede og viser at vi faktisk vil ha behov for studentenes kompetanse, og spesielt i framtiden etter hvert som næringa skal vokse og bli større, påpeker Karlsen.

Kommer langveisfra  
Også på studentene er det tydelig at Håp i Havet er i vinden. iLaks har snakket med førsteårstudentene Kristina Finden Tronsen (22) og Anja Harbitz (27). De studerer begge fiskeri– og havbruksvitenskap, og begge planlegger også å delta på konferansen.

GLEDER SEG: Førsteårsstudentene Kristina Finden Tronsen (22, t.v) og Anja Harbitz (27) gleder seg begge til å delta på årets utgave av Håp i Havet.

– Jeg har blant annet ytterligere to venninner som kommer reisende fra Bodø nettopp for å delta på konferansen, og som skal bo hos meg. Så slik sett har jeg jo merket veldig tydelig at Håp i Havet er kjent også ellers i landsdelen, sier Tronsen.

Selv er hun interessert i å delta på åpningsdagens «speed dates». Da vil studentene få muligheten til å stifte nærmere bekjentskap med de ulike bedriftene.

– Det er jo gjerne slik at man får jobb gjennom nettverket sitt, og derfor er det jo en kjempebra mulighet til å gjøre seg kjent med det som kan bli framtidige arbeidsgivere.

Også Harbitz håper å få med seg i hvert fall deler av konferansen, men forteller at det kan vise seg utfordrende med tanke på jobb.

Hun har nemlig allerede fast arbeid innenfor oppdrettsnæringen.

– Men det virker jo helt klart som det kan bli en veldig lærerik opplevelse, så jeg tror jeg må se hva jeg kan få til, smiler Harbitz.

Bærer ikke nag
Men til tross for at de foregående årene stort sett har vært utelukkende positive, la det en liten demper på fjorårets begivenheter da Bård Tufte Johansen rykket ut på Facebook og beskyldte den daværende styreledelsen for å være kjøpt og betalt av oppdrettsnæringen.

–  Det var jo en veldig lei sak, og som mange følte at ble veldig feil framstilt av Bård Tufte Johansen. Men samtidig synes jeg at ledelsen, med Ceselia Høyvik Rokne i spissen, gjorde en veldig god jobb med å formidle hva som faktisk var saken, sier styreleder Mikkelsen.

Johansen hadde nemlig i utgangspunktet blitt forespeilet en rolle som konferansier for fjorårets utgave, men da styret likevel valgte å ikke bruke ham, mente han at dette var på grunn av at de ikke ville la ham ha frie tøyler til å tulle med oppdrettsnæringen.

Styreledelsen hevdet på sin side at de trakk seg utelukkende fordi honoraret ble for dyrt for dem.

Samtidig understreker Mikkelsen at det ikke er noen i ledelsen bærer noe nag til Johansen.

– I ettertid hadde han jo sagt at han ville være konferansier gratis neste gang om han fikk frie tøyler med vitsene sine. Så derfor henvendte vi oss til ham for å høre om han kunne stille opp i år. Vi tenkte det kunne være en måte å formelt sette strek over hele episoden.

– Dessverre kunne han ikke være med på grunn av andre forpliktelser, men kanskje det kan la seg gjøre en annen gang.

– Frie tøyler
Likevel skal det altså ikke mangle på underholdning under årets arrangement. Tore Sagen skal stå for morsomhetene på konferansens avslutningsdag.

Forventningene er høye.

– Han framstår jo som en veldig folkelig mann, og vi føler at mange på universitetet synes han er naturlig morsom, og veldig dyktig. Så vi tror han innfrir forventningene.

– Og bare så det er sagt, heller ikke i år er det noen føringer på humoren. Sagen skal få lov til å tulle med hva enn han ønsker, avslutter Mikkelsen med et smil.