Audun Bjelkarøy har fått med seg at det handles både store og små ordre på Fish Pool børsen. I fjor var den minste årskontrakten på 48 tonn, altså 4 tonn/mnd og den største på totalt 2416 tonn. På samme måte som aksjehandelen på Oslo Børs, er prisen stort sett den samme om du handler en liten eller en stor kontrakt.
Audun er en erfaren kar i næringen og kommer sikkert ofte med kloke råd. -…det er ingen foredlere som har behov for å sikre så små volum, mener Bjelkarøy ifølge iLaks. -Hvis jeg drev et røykeri i et oljefat og leverte lokalt her, så hadde jeg ikke brydd meg om å sikre det, legger han til.
Han viser da til en aktør på Fish Pool som ønsker å sikre 12 tonn/mnd fra april til desember i år.
I dag er det vanskelig å si hva som vil skje i 2017, men la oss skru klokken tilbake til 4. januar 2016, og tenke oss det lille familieeide røykeriet som gir en fastpris til sin kunde fra april til desember.
Markedsprisene for den perioden var 45,40 kr/kg i begynnelsen av januar 2016. Den lille familiebedriften vår gir en fastpris til sin kunde på denne ordren basert på en råstoffkostnad på 46,00 kr/kg, tilsvarende 5 mill.kr. i kostnad.
Den lille lakserøykeren ringer en erfaren rådgiver i laksenæringen. Han får det råd at slike små volum er det ingen som bryr seg om å sikre.
Mange kjøpere syntes jo også at 46,00 kr/kg var en fryktelig høy pris for april-des 2016 den gang. De husket at gjennomsnittlig spotpris for 2015 var på 42,09 kr/kg.
Vårt lille familierøykeri takket pent for det gode råd om å droppe å sikre lakseprisen, og satset på å holde seg i spotmarkedet.
Vårt lille røykeri er nå i ferd med å gjøre opp årsregnskapet for 2016, og har oppdaget til sin forskrekkelse at laksekjøpet ble 40% dyrere enn planlagt. Han kalkulerte med 5 mill, men det kostet nær 7 mill.kr. i spotmarkedet. Dette ga et tap på 2 mill kr i 2016 på denne kontrakten.
2 mill. kr i tap på en kontrakt er småpenger for enkelte aktører i vår næring. Men jeg synes vi skal ha respekt for at det finnes det Audun kaller «Mikke Mus-aktører», og som ønsker å drive en forsiktig og forsvarlig forretning og trygge sine marginer.
Mange bearbeidingsbedrifter i EU har små marginer. De må redusere sin risiko for å vise et positivt resultat for å sikre sin fremtidige finansiering. Tilgang på kontrakter er avgjørende for at mange av kjøperne av norsk laks skal kunne gi fastpriskontrakter til sine kunder. Slike fastpriskontrakter til butikker, hotel eller catering er med på å utvikle etterspørselen etter laks, og på lang sikt heve prisen. Derfor er det viktig at oppdrettere bidrar til et velfungerende kontraktsmarked.