– Det er en milepæl for oss

Nyheter
1616

– Det er et prosjekt vi har jobbet med i ett år. Det er en milepæl for oss. Vi håper det blir et viktig instrument i tiden fremover. Det siste året har vi brukt så mye tid på lusebekjempelse og tapt fokus på fôringen, sier Firda Seafoods administrerende direktør og eneeier Ola Braanaas til iLaks.

– Dette vil kunne hjelpe oss til å samle data bedre enn før, og ha bedre oversikt over biomassetall og fôring, legger han til.

11 lokaliteter
Gulenoppdretteren omsetter laks og ørret årlig for godt over en halv milliard kroner.

– Vi har 11 lokaliteter i drift nå, forteller Tore Larsen, salgsjef i Firda.

Alle oppdrettslokalitetene styres heretter fra ett rom i første etasje på Firda Seafoods hovedkvarter og pakkeri på Kalvøyna i Gulen.

– Strøm, fôring, temperatuer. I pakken ligger det et nødnett og varsling av de ansattes bevegelser. Det er ikke overvåking, men vi må vite hvor de er. Et HMS-tiltak i tillegg, sier Larsen.

Les også: – Det er en ekstra stor dag idag

Tilvekstoperatører
Operasjonssentralen skal styres av to jenter, Elisabeth Kjensli og Marte Arnstøl Birknes.

– Vi er tilvekstoperatører, og skal først og fremst ta oss av fôring, men også observere fiskens apetitt, sier Kjensli på klingende Lillestrøm-dialekt.

Har kontrollen: Elisabeth Kjensli (t.v.) og Marte Arnstøl Birknes.

– Og så har vi litt rapportering i forhold til Fish Talk, supplerer Arnstøl Birknes. – Vi registrerer den daglige fôringen fra alle lokalitetene, pluss temperaturer og dødelighet.

På monitorene på veggen lyser det 9,6 grader celcius på fire meters dyp. Fisken svømmer ivrig rundt og snapper etter fôr i merdene.

– Så har vi et kommunikasjonssystem som følger med de ute, om en må iverksette tiltak hvis alarmen går. Programmet er en lettere måte å kommunisere på enn mobiltelefon.

Tidligere styrte Firda all fôring lokalt på fôrflåtene.

– Håpet med sentralen er konstant å følge med fisken, og registrere stoppsignaler fra fisken. Når den er mett, rett og slett, for å redusere fôrspill, sier Kjensli.

Sjøsyke
Utenfor pakkeriet ruller gråværskyene innover fra Nordsjøen. Vindstyrken nærmer seg liten kuling, og tunge dønninger bryter over skjærene som ligger utenfor Byrknesøy.

– Vi har sittet en del på Kuøyna i sommer. Når det er dårlig vær, er det lett å kjenne sjøen. Særlig hvis en må følge nøye med på skjermen samtidig som en har en nesten tom fôrsilo på flåten, humrer Arnstøl Birknes.

– Målet er bedre tilvekst og lavere fôrfaktor, legger hun til.

Firdas lokalitet ved Sløvåg har fått seks oljerigger og et boreskip – alle i opplag – som naboer. I bakgrunnen til høyre skimtes Statoils oljeraffineri på Mongstad.