«Q3-rapporten viser en EBIT på NOK 576m. Dette er 15% lavere enn konsensus, men i tråd med våre egne estimater. De samlede marginene falt dermed under 20 kroner i kvartalet på grunn av høy kontraktsandel og høye kostnader. Volumguiding for 2016 er redusert med 6% (8k tonn) til 118k tonn og for 2017 guider de 128k tonn, 8k tonn lavere enn vi hadde beregnet. Oppdrettskostnad i Midt-Norge er anslått til å være rundt 35 kroner per kilo i kvartalet, som er 5 kroner høyere enn i Nord-Norge. Kontraktsandelen i kvartalet er høyere enn forventet (49%), og for Q4 guider de på 55% på grunn av lav produksjon (høy kontraktsandel). For 2017 sier de at 30% av deres planlagte høsting er under kontrakt, og vi forventer ikke at de vil øke denne vesentlig», skriver Giskeødegård i en kundeoppdatering i god tid før børsåpning onsdag.
Les også: SalMar tjente nær 20 kroner kiloet i utfordrende kvartal
Han har salgsanbefaling på SalMar-aksjen, og legger ikke skjul på det. Kursmålet er satt på 210 kroner. Giskeødegård mener dagens rapport samlet sett er negativ på grunn av 1) lavere enn forventet EBIT, 2) høy kontraktsandel og 3) skuffende lav 2017 volumguiding.
Svak
Også analysekonkurrent Tore A. Tønseth i Sparebank1 Markets medgir at SalMar-rapporten var svak – hensyntatt forhåndsforventningene.
«SalMar misser markedsforventningene i dag, men de underliggende resultatene er ikke så langt fra våre prognoser – og sammenlignet med LSGs tredje kvartal resultater er de overraskende sterke, gitt omtrent samme geografisk eksponering», skriver Tønseth i et notat.
Han merker seg, i likhet med Giskeødegård, at SalMar har bedre drift i Nord-Norge enn i Midt-Norge.
«Kanskje ingen overraskelse, men region Nord hadde de beste resultater dette kvartalet med 29,1/kg, mens Midt-Norge slet med høyere kostnader og endte opp med på op. EBIT på 23,4/kg.»
Nær kursmålet
Tønseth forventer å gjøre marginale, men negative estimatendringer etter denne rapporten.
«På dagens aksjekurs er SalMar relativt nær kursmålet (290 kroner – red. anm.), men forward-prisene for 2017 har økt ytterligere siden forrige oppdatering. Vi vil vurdere vår anbefaling og komme med en oppdatering», skriver han videre.