Brønnbåtreder Svein Martin Sæle, fra Torangsvåg på Austevoll, søker seks utviklingskonsesjoner. Den omsøkte totale maksimalt tillatt biomasse er 4.560 tonn laks.
Søknaden gjøres gjennom selskapet Aqua Star Invest, og skjer i samarbeid med seks lokale oppdrettere: Telavåg fiskeoppdrett, Troland Fiskeoppdrett, Langøylaks, Engesund Fiskeoppdrett, Tombre Fiskeanlegg og Lingalaks.
Samarbeid
– Dette er et samarbeidprosjekt vi har gjort med seks oppdrettere. Aqua Star Invest sitter på teknologien. Det er undertegnede og Martin Sæle, som er sønnen min, og Nils Landro som sitter på patentet, forteller Svein Martin Sæle til iLaks.
– Vi har søkt om en utviklingskonsesjon for hver av disse oppdretterne. Vi har signert en samarbeidsavtlae med dem for å utvikle dette konseptet vårt, legger han til.
Ideen er en selvdrevet lekter som skal drive avlusing av laks.
Fleksibel
– Denne lekteren er på 6.000 kubikk, og tar 900 tonn levende fisk inn i den innretningen. Det skjer på en veldig skånsom måte. Der ligger teknologien. Fisken kan renne over et multiboks-område, og bli avluset med Thermolicer, Optilicer, Hydrolicer eller det som kommer på markedet i fremtiden. Poenget er at en ikke skal pumpe fisken. Og da er det sånn at en tar vare på lusen, som blir filtrert ut og destruert. En kan også avluse med rent ferskvann, påpeker Sæle.
Den erfarne brønnbåtrederen innser at norsk oppdrettsnæring ikke kan drive avlusning ved hjelp av kjemiske virkemidler.
Selvdrevet
– Idag pumper de hydrogenperoksid for over 400 millioner kroner i sjøen. Vi håper dette kan være et effektivt og godt verktøy for å bekjempe lus med – sammen med andre ting en jobber med. Lekteren er utstyrt med propeller så den kan flytte seg selv innenfor anlegget.
Sæle søker konsesjonene gjennom selskapet Aqua Star Invest, som han eier 60 prosent av aksjene i. De resterende aksjene eies av forretningspartneren Nils Johannes Sylta. Konsesjonssøknaden, som er poststemplet 11. november, baserer seg på «flytteteknologi og hevertprinsipp», og utviklingskonsesjonene er tenkt plassert i Hordaland.