Driftsleder Magnus Lillehaug har ansvar for driften til Pure Farming sin lokalitet ved Hestøya på Smøla. Han håndterer lakselus uten bruk av kjemikalier.
– Vi satte ut stor postsmolt våren 2016, i rømmingssikre stormnøter fra Mørenot. Vi har benyttet dype luseskjørt og rikelig med leppefisk hele tiden. Dersom vi likevel skulle få påslag av lakselus, har vi omgående tilgang til spylebåten «Laugar» i selskapet Pure Shipping med FLS-spyler, der vi er medeiere, sier han.
Postsmolt
– Vi holder også på å rigge opp et anlegg som skal sørge for gode oksygen- og miljøforhold med dype skjørt på, hel frem til slaktefisk. Vi starter slakting av fisk som nesten ikke har sett en lakselus ut i februar 2017, fortsetter Lillehaug.
Mye av erfaringene og resultatene både fra Smøla Klekkeri, Nekton Havbruk, med postsmolt i lukkede flytende tanker og Pure Farming er bakt sammen i søknaden om utviklingskonsesjon som er sendt inn av Pure Farming. WFF – Welfare Fish Farming, er arbeidstittelen på søknaden, med full kontroll på lakselus som et av hovedmålene.
Kombinasjon
Lakselus skal forebygges med funksjonelt fôr, rensefisk og spesielle luseskjørt. Ved all håndtering av fisk med lakselus i anlegget, skal lus som faller av laksen samles opp og destrueres.
– Dette gjelder også lakselus som faller av ved trenging, bruk av orkastnot og når vi drar kulerekka. Lusa skal hverken få mulighet til å smitte vår egen eller andre sin fisk. All vår erfaring med drift av landbasert RAS og lukkede flytende enheter har gitt oss en unik erfaring som vi har lagt inn i søknaden. Vi har purret på en avgjørelse hos Fiskeridirektoratet, og håper på et positivt svar i løpet av høsten. Dersom vi likevel skulle få påslag av lus, vil den nye flåten som er en del av WFF-konseptet ha kapasitet til å avluse store mengder fisk raskt, både med FLS-lusespyler eller ved hjelp av ferskvann som produseres på selve flåten. Og all lakselus vil bli samlet opp og destruert. All energi som benyttes i produksjonen, inklusiv drift av arbeidsbåter, blir elektrisk kraft, produsert av vindmøller.
Testet ut
Lillehaug tror at den erfaringen de har gjort både i 2015 og i 2016 har satt Nekton Havbruk og Pure Farming i en unik posisjon når det gjelder å produsere laks på en klima- og energinøytral metode og med full kontroll med lakselus. Flere av prinsippene er testet ut i forsøksskala, nå håper han å få oppskalere forsøk i tilnærmet kommersiell skala.
Han tror også resultatene fra dette arbeidet blir avgjørende for å få kontroll på lakselusa og holde kostnadene med å kontrollere lusa nede.