Det er NVE som i dag varsler at de har gitt Green Salar i Kvam et lovbruddsgebyr på på 3 750 000 kroner. Årsaken er brudd for konsesjonen til å regulere Eidesvatn og brudd på forskrift om internkontroll etter vassdragslovgivningen.
Bruddene skal ha skjedd høsten 2015.
Les også: Millionbot til smoltprodusent
Konkurs
Green Salar har meldt oppbud, og er under konkursbehandling. NVE mener likevel det er riktig å komme med gebyret nå.
– Konkursboet må behandle overtredelsesgebyret på samme måte som andre krav og fordringer. Det er viktig for oss av allmennpreventive hensyn å vise at det de har gjort er ulovlig, og har konsekvenser, selv om de er konkurs, sier seksjonssjef Øyvind Leirset i NVE til Sysla.
For lite vann
Eidesvatnet ble brukt som vannkilde til Green Salars settefiskanlegg på Ljones. Selskapet hadde ifølge NVE lov til å regulere innsjøen 75 centimeter, men senket den ytterligere 69 centimeter. Det var grunneiere rundt sjøen som gjorde NVE oppmerksom på saken, og vannstanden var under laveste tillatte nivå i 45 dager. Vannstanden var tilbake på det laveste tillatte nivå 15. november i fjor etter iverksatte tiltak og store nedbørsmengder.
Økonomisk fordel
NVE opplyser i en melding at de i vurderingen av gebyrets størrelse har lagt særlig vekt på hvor alvorlig lovbruddet er, den økonomiske fordelen og at dette var gjort for å fremme tiltakshaverens interesser. Potensiell økonomisk fordel er beregnet til ca. 3,5 millioner kroner.
– Forventer dere å få inn gebyret?
– Vi tar for gitt at konkursboet behandler kravet på korrekt måte. De får vurdere hvordan den økonomiske tilstanden i konkursboet er, sier Leirset.
En gang tidligere
Han sier at allmennpreventive hensyn er den viktigste årsaken til at gebyret er gitt.
– Det er ikke en redning at man har selskap som kun er oppe og går i en kort periode. Også for de selskapene gjelder vanlige lover og regler.
NVE har gitt gebyr til ett settefiskselskap tidligere. Det var i 2013.
– I tillegg har vi en liten håndfull saker vi jobber med.
– Hvorfor er dette viktig?
– For å drive settefiskanlegg, må du ha ferskvann. For å ta ut ferskvann, må du ha en tillatelse som sier noe om hvor mye vann du må slippe gjennom vassdraget. Når du bryter vilkårene, lager du en miljøskade i vassdraget nedenfor.
Sysla har vært i kontakt med bobestyrer, som foreløpig ikke vil gi noen kommentar.