Den fire dager lange messen arrangeres i Trondheim annethvert år og åpner den 16. august med hovedfokus på bærekraftig fiske, innovasjon og spredning av norsk fiskeriteknologi og forvaltning til andre land. Grunnen til dette er at arrangørene ønsker et internasjonalt fokus på Nor-Fishing 2016.
Stille før stormen
Det er stille før stormen på prosjektleder Kari Steinsbøs kontor i Trondheim Spektrum. Kart over hallene og uteområdene står ferdig, og planleggingen av et av de viktigste utstillingsvinduene for fiskerinæringen er på sin siste fase.
– Arbeidet mitt går ut på å legge best mulig til rette for utstillere. Hovedmålet vårt er å få vist norske og utenlandske aktører hva som finnes på markedet og hva mulighetene er. Bedriftene som kommer får mulighet til å knytte kontakter, og alle får truffet hverandre på et vidt spekter på en liten arena, sier Steinsbø til iLaks.no.
På Nor-Fishing møtes næringsliv og forskningsmiljø også for å utveksle ideer og kunnskap.
– Det skjer noe både dag og natt under messen. Arrangementet går primært ut på at utstillerne skal få vise frem sine produkter, men i tillegg til det er det mange seminar som går parallelt på dagtid. På kvelden er det sosialt med ulike firmaer som arrangerer egne arrangement, sier Steinsbø.
Viktig element for fremtiden
De siste årene har det vært omkring 15.000 besøkende fra 50 land, og i 2016 er det forventet at rundt 550 utstillere fra 25 land vil være til stede. Fiskeriminister Per Sandberg mener industrien er landets mest spennende og lovende næringen, og han er entusiastisk til Nor-Fishing 2016.
– Da jeg ble utnevnt til fiskeriminister, var det en del som kommenterte at jeg måtte «ta til takke» med å «bare» bli fiskeriminister, men de tar grundig feil. Slik ser ikke jeg på det. Denne posten er, synes jeg, den mest spennende i hele regjeringen. Og hvilke muligheter, sier Sandberg.
Nor-Fishings fiskerimesse i følge Sandberg et viktig element for fremtiden med tanke på utveksling av ideer og kunnskap.
– For øyeblikket går det så det suser, og vi kan vel si at situasjonen nærmest er unormal: vi har for mye marked og for lite fisk. Men selv om vi er inne i en veldig opptur akkurat nå, må vi være oppmerksomme på at vi ikke kan regne med at alle disse positive elementene blir med oss inn i fremtiden, sier statsråden.
Bærekraftig forvaltning
Innovasjonsprisen som har blitt utdelt på Nor-Fishings messer siden 2003, skal i år overrekkes av Sandberg. Vinneren stikker av med 100.000 norske kroner og et diplom som dokumenterer seieren.
I følge Nor-Fishing har tilbakemeldinger fra tidligere vinnere vist at prisen har vært et avgjørende bidrag for innovasjon i bedriften og for markedsføringen i fiskeri og havbruksnæring i inn- og utland.
Vinneren velges utfra hva som kan gi mest igjen til bransjen. I år står valget mellom tre kandidater med ulike fokus på dagsordenen. Uavhengig av hvem som er nominert til årets innovasjonspris, mener Sandberg at Norge har mye å være stolte av. Likevel synes han vi må jobbe videre med hvordan vi får til en bedre utnyttelse av det råstoffet vi tar opp av havet.
– Ikke alt går til menneskeføde, og en god del blir kastet. Avskjær, hoder, innvoller, eller «restråstoffet», som vi kaller det. Det forsvinner altfor mye i foredlingen og på grunn av dårlig behandling. På verdensbasis går det tapt kanskje så mye som 30 millioner tonn hvert år, sier Sandberg.
Utvidet dialog
Erik Hempel, Kommunikasjonsdirektør i Nor-Fishing, understreker også viktigheten av en bærekraftig utvikling av verdens fiskerier, og å bekjempe ulovlig, urapportert og uregulert fiske (UUU). Likevel mener han at nettverksbyggingen som finner sted på messen ikke bidrar til å løse slike problemer, men at den kan føre til en utvidet dialog.
– Dette er ikke problemer som lar seg løse på kort tid, men krever arbeid i mange fora. Norge er blant annet meget aktiv og en sentral aktør i FAOs Committee on Fisheries (COFI), som skal ha møte nå i juli. Norge har en av de største delegasjonene til dette møtet og tar ofte initiativer som blir vedtatt, sier Hempel.
Hempel vektlegger viktigheten av at representanter fra myndigheter i en rekke land rundt om i verden besøkende av messen.
– I fjor hadde vi ikke mindre enn åtte fiskeriministere som blant annet deltok i en debatt vi arrangerte om «FAOs Code of Conduct for Responsible Fisheries», som feiret 20-års jubileum. FAOs toppsjef for Fiskeri og Oppdrett, Arni Mathiesen, var også med på denne diskusjonen.
Forvaltning i utlandet
I følge Hempel er det viktig å fokusere på forvaltning i andre land fordi Norge har en gammel, men velutviklet ressursforvaltning.
– Norge har gjennom sitt u-hjelpsprogram bistått en rekke land med utvikling av fiskeriforvaltningen. Vi har en gammel, men meget velutviklet og effektiv forvaltning som spesielt har vært dyktig med hensyn til å forvalte ressursene. Ikke minst er det grunn til å trekke frem fiskeriforskningen og hvordan havforskningsresultater blir omsatt til fiskeripolitikk, sier han.
I følge Hempel har mange andre land et mangelfullt lovverk og forvaltning, som har ført til til overfiske og utrydding av visse arter. Derfor har Norge de siste ti årene fokusert mer på å bistå andre land i lovgivning og forvaltning.
– Når det gjelder i-land, er dette ikke mulig å nå gjennom u-hjelpen, men vi bruker en rekke andre fora, som for eksempel fiskerikommisjonene, kvoteforhandlinger. Et eksempel på meget vellykket felles forvaltning av ressurser er samarbeidet mellom Norge og Russland i nord-områdene. Eksempler på vellykket bistand til u-land er først og fremst norsk bistand til Namibia etter deres uavhengighet i 1990, til Sør-Afrika i perioden på slutten av 1990-tallet og begynnelsen av 2000-tallet, og Malaysia i de senere år, avslutter Hempel.
Travle dager
Steinsbøs kontor er fylt med bilder av utstillere fra tidligere messer, og fotografier av Trondheim Spektrum pryder alle overflater. På veggen henger det en kalender. Også denne poengterer den forventede stemningen under arrangementet som snart skal holdes.
De siste ukene har vært preget av travle dager, og Steinsbø har tilbrakt mye tid på telefonen og med e-postsvaring.
– Det har vært en drøm å planlegge Nor-Fishing i år, for utstillerne har henvendt seg til oss. Vi har hatt venteliste, og hotellene i sentrum ser til å være fullbooket, noe som tyder på at det blir mange besøkende også, sier Steinsbø med et stort smil om munnen.
På spørsmålet om hun gleder seg til Nor-Fishing 2016, smiler hun bredere.
– Programmet er snart på plass, og vi gleder oss veldig til å ta imot både utstillere og besøkende, avslutter Steinsbø.