AKVA group har sammen med Sinkaberg Hansen og Egersund Net som eiere av selskapet Atlantis Subsea Farming AS søkt om seks utviklingstillatelser for å utvikle ny teknologi og operasjonelle løsninger for nedsenkbare oppdrettsanlegg. Tillatelsene vil gjøre det mulig å realisere prosjektet. Selv om det i dag finnes nedsenkbare merder i det internasjonale teknologimarkedet, er dette en ny generasjon nedsenkbare merder som i utgangspunktet utvikles for laks.
Tilpasse teknologien
– På mange måter er laksen en av de vanskeligste artene å holde nedsenket, da den trenger tilgang på luft, og vi mener at hvis vi lykkes med laks er det relativt enkelt å tilpasse teknologien til andre arter. Prosjektet er utfordrende både når det gjelder å utvikle en trygg og sikker teknologi, nye operasjonelle løsninger og sikre en god fiskevelferd. Men vi har allerede erfart gjennom tanktesting at det er utrolig stille og fint når merdene senkes ned, sier Trude Olafsen i AKVA group til iLaks.
– De som dykker vet hva vi snakker om! legger hun til.
Olafsen er produktutvikler i bryneselskapet, og synes innovasjonsprosessen som følger med utviklingskonsesjonene er spennende å følge.
Langsiktig perspektiv
– Vi har erfart er at selv om prosjektet med nedsenkbar teknologi for oss har et langsiktig perspektiv, så avstedkommer prosessen nye idéer og innovasjoner underveis som også er av interesse for dagens teknologiske løsninger. Jeg vil tippe at de andre prosjektene som det jobbes med opplever det samme. Vi tror at ordningen med utviklingstillatelser også vil få betydning for innovasjonen knyttet til eksisterende teknologi.
– Myndighetene har med utviklingstillatelsene invitert til innovasjon og det er spennende i seg selv. En mer vanlig rekkefølge er at bedrifter innoverer og at regelverket kommer i etterkant – her synes det motsatt, bemerker hun.
– Vi er særlig glad for at ordningen ikke bare er rettet mot oppdrettsselskapene, men at den er innrettet slik at også teknologi- og service selskap kan ha en ledende rolle i et prosjekt, sier Olafsen.
Strategi
Hun mener teknologiprodusentene i større grad bør løftes frem.
– Et moment som vi kanskje synes blir litt lite trukket fram i prosjektene som presenteres er hvem som faktisk skal produsere teknologien som utvikles og hva slags strategi de ulike prosjektene har rundt dette. Nye, teknologiske løsninger er selvsagt interessant i seg selv, og innovasjonene knyttet til utviklingstillatelsene skal åpne nye arealer for oppdrett langs kysten og bidra til å løse næringens miljøutfordringer, sier Olafsen.
– Men det er også viktig at løsningene bidrar til økt verdiskaping i norsk leverandørindustri enten det er den leverandørindustrien som i dag leverer inn til akvakultur eller det er «nye» leverandører som vi ser er inne i en del av prosjektene. Vi mener også at det er viktig at den teknologien som utvikles har et internasjonalt potensial og da bør de som skal produsere teknologien ha evne til å løfte teknologien i et slikt perspektiv, sier hun videre.