I løpet av den siste uke brøt lakseprisen, målt av NASDAQ Salmon Index, for første gang over 70 kroner kiloet.
All laks over fire kilo ble omsatt til snittpriser på 7-tallet. Best betalt var den aller tyngste laksen, den over ni kilo, som oppnådde 73,33 kroner per kilo i snitt.
Ekstremt
Spotprisene er ekstremt høye, og det merker supermarkeder, hoteller, restauranter, catering og foredlingsselskaper som handler laks hver uke. Flere og flere av EU-kjøperne synes prisene er for stive, og kutter sine innkjøp i Norges hjemmemarked.
De 27 EU-landene har nemlig redusert sine kjøp av fersk laks fra Norge med hele 25.104 tonn i år. Det viser den dagsferske ukestatistikken fra SSB og Norges Sjømatråd. Per uke 23 er importvolumene av fersk laks på 279.879 tonn – en nedgang på hele 8,2 prosent fra samme periode i fjor.
Matbudsjett
Årsakene er flere. Blant dem er grensene for kredittforsikring, men også det faktum at laksen priser seg ut av matbudsjettet til en økende andel forbrukere.
Men hvis importreduksjonen er ille i EU, er det fortsatt et stykke igjen til Kina. Kina og Hong Kong (som er egen tollregion) har kuttet sin samlede import av fersk laks med hele 58,3 prosent i 2016. Avviket per uke 23 i år mot uke 23 ifjor er på røslige 8.826 tonn.
Krevende
Mens det for EU-kjøperne i første rekke er prisnivået som er flaskehalsen, er det i Kina markedsadgangem som hemmer norsk laksesalg. Det politiske forholdet mellom Norge og Kina er fortsatt på frysepunktet, seks år etter at den norske Nobel-komiteen, ledet av tidligere statsminister Thorbjørn Jagland, ga fredsprisen til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo.
– Når det gjelder markedsadgangen for norsk laks til Kina, er det egentlig ingenting nytt det siste året. Over de siste fem årene har det bare blitt mer og mer krevende. Siden april i fjor har det i praksis har vært så godt som full stopp i importen av fersk norsk laks til Kina, har Norges fiskeriutsending til Kina Sigmund Bjørgo tidligere uttalt til iLaks.