– En normal lokalitet i Norge, på en million individer, tilsvarer et sted mellom 10.000 og 15.000 kyr. Har du 15.000 kyr i et område, vil du sette et fotavtrykk. Og så må vi bestemme hvor stort dette fotavtrykket skal være, sier Bernt Martinsen, salgsdirektør i Pharmaq.
Fiskehelseselskapet omsatte for 670 millioner kroner i 2015. Pharmaq var de første til å lansere vaksiner i fiskeoppdrett, noe som utraderte bruken av antibiotika i Norge.
Hos Norges hovedutfordrer, Chile, har produksjonen av laksefisk de siste ti år lagt mellom 600.000 og 800.000 tonn årlig. Og bruken av antibiotika har vært svært høy.
Ifølge Martinsen ble det brukt mellom 500 og 600 tonn antibiotika i Chile i 2015.
– Mer enn 90 prosent av antibiotikabruken har vært mot SRS, forteller han.
Pharmaq har fått godkjent en ny vaksine rettet mot nettopp SRS nå, og er spent på resultatene fra denne.
Virkestoff
Et annet sentralt virksomhetsområde for overhallaselskapet er kampen mot lakselus.
– Her har vi nedsatt følsomhet på flere medikamenter, sier Martinsen.
I porteføljen for lusemidler er virkestoffene diflubenzuron og teflubenzuron.
– Disse har i offentligheten et dårlig omdømme, men, for å være ærlig, er jeg ikke kjent med forskning som skulle tilsi det. Virkestoffene er ikke så annerledes enn de andre som brukes.
Martinsen advarer mot å kutte ut medikamentell behandling mot lakselus, selv om han er godt kjent med de rikholdige alternativene til dette – alt fra lukkede anlegg, skjørt, ferskvannsbehandling, termisk avlusing og laser.
Verktøykasse
– Jeg sier ikke dette bare fordi jeg selger medikamenter til lusebehandling, men jeg tror næringen er best tjent med å ha en størst mulig verktøykasse. Rotér midlene for å unngå resistens og nedsatt følsomhet for midlene, oppfordrer han.
– Jeg tror både medikamentelle og ikke-medikamentelle midler bør kunne brukes fra verktøykassen.
Pharmaq vil utvikle en vaksine mot lakselus.
– Vi har oppløftende resultater for vår lusevaksine, men det vil ikke være noe magisk eller en sølvkule, det vil bli en del av verktøykassen.
– Ekstensiv fiskeoppdrett kan drives uten medikamentell behandling. Men så snart en går over til intensivt oppdrett må en ta i bruk medikamenter, påpeker Martinsen.