– At vi spiser for lite fisk må vi erkjenne er en stor utfordring for folkehelsa

Nyheter
598

Sandberg besøker i dag Gøteborg som en av hovedtalerne på den svenske Fiskebranchens Riksforbunds årsmøte. Før møtet besøker han fiskeforretningen Fisk i Fokus. Fiskehandler Patrik Enghult viser fram sine disker med en variert og innholdsrik sjømatportefølje.

Laks og reker bestselgere
– Laks og reker er absolutt det jeg selger mest av. Laks fra Norge, videreforedlet her, forklarer fiskehandler Enghult.

– Å møte folk, barn og voksne og snakke om, å lage og spise fisk, er noe av det hyggeligste og viktigste jeg gjør, sier Sandberg.

For fiskeriministeren er ikke i tvil; fiskekonsumet må opp.

Fiskekonsumet må opp
– At vi spiser for lite fisk må vi erkjenne er en stor utfordring for folkehelsa, sier Sandberg.

Mens nordmenn spiser 53,4 kilo skalldyr og sjømat årlig, spiser svenskene 31,2 kilo.

– Men vi har begge fortsatt en vei å gå, legger han til.

Økt sjømatkonsum og bærekraftige fiskerier og produksjon er også tema for den svenske fiskebransjens årsmøte.

 

Sverige vil oppdrette mer
– Vi har bare en jord og vi blir 240.000 flere mennesker på kloden hver dag. Vi må redusere trykket på de ville bestandene, så produksjonen innen akvakultur må øke, også her i Sverige, sier landsbyminister Sven-Erik Bucht og viser til den svenske regjeringens handlingsplan for akvakultur.

Sverige er Norges sjette største eksportmarked. Norge solgte i fjor sjømat for 3.6 milliarder kroner med et volum på 78.000 tonn.

Dokumentert bærekraft viktig
Svenske konsumenter er svært miljøbevisste og er opptatte av opphavsmerking og bærekraft.

– Konsumentenes oppmerksomhet på bærekraft har økt og gjenspeiler deres valg i butikkene, så her er sporbarhet og miljømerking viktig, sier Bucht.

En svensk undersøkelse viser at 73 prosent vil spise fisk og skalldyr med svensk opprinnelse, men bare 30 prosent gjør det. Vi må øke matproduksjonen og her spiller fisk en viktig rolle, mener Bucht.