«Klimahensyn ligger til grunn for våre beslutninger på alle politiske områder», skriver Miljøpartiet De Grønne på sine hjemmesider. Dette er tydeligvis ikke en regel uten unntak. Det er med forundring jeg har lest MDGs utspill mot havbruksnæringen den siste tiden. Nylig gikk nestleder Une Aina Bastholm knallhardt ut i NRK og krevde at oppdrettsveksten må stoppes. Vet ikke Bastholm og MDG at den norske oppdrettslaksen er mer klimavennlig enn kjøtt produsert på land?
Syv ganger mer klimavennlig enn biff
Oppdrettslaks er en viktig kilde til protein for en voksende befolkning, ettersom det er lite sannsynlig at folk flest blir vegetarianere. Sammenligner vi norsk oppdrettslaks med kjøtt som produseres nedover i Europa, er laksen en soleklar klimavinner. Ifølge en norsk-svensk forskningsrapport slipper vi ut 2,9 CO2-ekvivalenter når vi produserer og leverer en kilo laks til forbruker. For å produsere tilsvarende mengder med svinekjøtt er utslippene dobbelt så høye. Dårligst stilt er storfe, der hele 30 CO2-ekvivalenter bare resulterer i et kilo kjøtt. Har MDG glemt klimatoppmøtet og den globale utfordringen vi står ovenfor? En laksefilet er nesten syv ganger så klimavennlig som en biff.
De gode nyhetene stopper ikke der. Oppdrettslaks er også svært ressurseffektiv matproduksjon. Den gir mer mat per kilo fôr enn både villfisk og dyrene vi produserer kjøtt av. Akvakultur bruker lite av verdens knapphetsressurser som ferskvann og dyrkbart landareal. Økt produksjon av norsk oppdrettslaks må da være god musikk i ørene til De Grønne?
FN ser til havbruk
En stor utfordring fremover blir å skaffe mat til verdens voksende befolkningen. Ifølge FNs organisasjon for ernæring og landbruk er bærekraftig havbruk en sentral del av løsningen, nettopp fordi matproduksjon i havet bruker så få ressurser og fordi klimaavtrykket er lavt sammenlignet med landbruk. Det er allerede en enorm interesse for norsk havbruksteknologi og kompetanse i land som Kenya, Indonesia og Mosambik, der oppdrett av egne fiskearter kan bidra til både mat på bordet og bærekraftig utvikling. Miljøpartiet De Grønne arbeider for en verden der menneskene lever i tråd med jordens tåleevne. Norsk havbruksnæring bidrar til dette ved å gjøre det mulig for andre kystnasjoner å produsere mer mat i havet.
Vil løse miljøutfordringene
Jeg og mine kolleger er klar over at vi har utfordringer i norsk havbruk, men hvis det er en ting næringen har lært seg siden vi begynte på 70-tallet, så er det å håndtere utfordringer. For eksempel har Lerøy og Bellona et prosjekt som bruker avfall fra oppdrettsmerdene til å dyrke alger som igjen kan brukes til biodrivstoff og mat. Jeg kjenner flere selskap som bruker offshoreteknologi til å flytte deler av produksjonen mot det åpne hav. Andre ønsker å holde smolt i lukkede merder eller lengre på land. I 2016 har også «alle oppdrettere» prosjekter med rensefisk, luseskjørt og medikamentfrie avlusingsmetoder. Det er faktisk slik at samtlige selskap jeg kjenner i næringen – på et eller annet vis – jobber for å finne produksjonsmåter som påvirker miljøet enda mindre. Både små og store aktører langs hele kysten legger milliarder av kroner i denne innsatsen.
Det er selvfølgelig helt greit at Miljøpartiet De Grønne ser på utfordringene i oppdrettsnæringen. Men dersom de for alvor mener at klimahensyn alltid kommer først, må de ta av seg skylappene og ta innover seg helheten. For oppdrettslaksen er en klimavinner på matbordet.