Innovasjon vest i havet

Nyheter
894

– Sjekk merde 2. Det er et tau løst fra sprederen, sier daglig leder Michael Niesar på telefon til en av Sulefisks røktere.

Videoskjermene over skrivebordet viser at det er 7,8 grader i sjøen og over 90 prosent oksygenmetning på syv meters dyp i merden. Inne på landbasen på Eide sitter prosjektansvarlig Kjetil Sundal og daglig leder Michael Niesar og styrer undervannskamera nede i merdene med Playstation-controllere.

Sporer de ansatte
En annen av monitorene viser et Google-kart hvor hver enkelt av de ansatte i oppdrettselskapet er plottet inn. Her kan hovedkvarteret spore de ansatte enhver tid de er på jobb. Sulefisk har nemlig investert i et overvåkningssystem for sine ansatte. Dette har radiooppkobling og GPS-posisjonering.

Initiativet ble tatt etter at to lokale fiskere forsvant på havet for to år siden.

–  Slike situasjoner må vi unngå her på Sulefisk. Å jobbe ute i fjorden ved merdkanten kan inneholde en viss risiko. Fall i sjøen er ikke vanlig hos oss, og har ikke forekommet de siste årene, men ting kan gå galt. Og da må vi forebygge med gode HMS-rutiner, sier Niesar til iLaks.

I le
Sulefisk har fire ordinære oppdrettslokaliteter pluss en lokalitet tilknyttet den lukkede Ecomerden. Den voksende og innovative oppdrettsbedriften holder til på Eide, som ligger i le bak ryggen av den 541 meter høye Pollatinden. Like ved landbasen tårner en 55 tonns oksygentank levert av Yara Praxair.

Det er noe av et landemerke som er blitt ført opp. Som en seks meter høy fallos. Den tilfører Ecomerden, som duver på sjøen omlag hundre meter utenfor, 200 kilo oksygen hver dag.

Les også: – Det er en fantastisk teknologi

Ved Solund verft, et par kilometer mot vest, er det høy aktivitet. To fiskebåter og to ferger ligger inne for overhaling. Det betyr sysselsetting og skatteinntekter. Det er godt nytt for det lille samfunnet på øygruppen vest i havet, like nord for Sognefjorden.

Vekstbedrift
Med en tresifret millionomsetning i 2015 er Sulefisk for lengst blitt kommunens største bedrift. Veksten er bygget på nytenkning.

Innovative Sulefisk satser blant annet på Stingrays luselaser, rognkjeks og et lukket oppdrettsanlegg, Ecomerden. Det er i tråd med den nå avdøde gründer Jostein Kråkås visjoner.

– Ecomerden var Jostein sin visjon, sier Niesar.

–  Han var også den første som satset på en tysker til fiskeoppdrett. Jeg søkte flere steder og fikk avslag. Men Jostein satset på meg, sier berlineren.

Det har også Josteins niese Sissel gjort. De er samboere, og sammen har de to barn. Sissel er forøvrig datter av Sveinung Kråkås, som har vært styreleder i Sulefisk i over 30 år.