– Prisene går totalt gjennom taket. Vi snakker om super-super-profitt til produsentene. Det har ikke vært høyere priser siden 1987. Nasjonen Norge klarer ikke å etterkomme etterspørselen i markedet, og da går prisen i taket, sier Sverre Søraa til Dagens Næringsliv.
Han leder måløyeksportøren Coast Seafood som selger laks og ørret årlig for over tre milliarder kroner.
– Vi merker på en del kunder at de vegrer seg mot å kjøpe så mye laks som de tradisjonelt gjør. De er forsiktige med kjøp og kjøper mindre, fordi de er usikre på om de får igjen prisen, sier Søraa.
Går for høyt
Han frykter at laks blir så dyrt at forbrukere velger bort laksen til fordel for kylling og svin.
– Vi mister forbrukere når prisen går for høyt. Det er tapte muligheter for sjømatnasjonen Norge. Laksemarkedet har de siste ti årene vokst med mer enn ti prosent i året. Uten volumvekst i Norge går vi glipp av et marked som tilsvarer en førstehåndsomsetning på nesten 100 milliarder de neste ti årene. Har vi råd til å skusle bort det? spør Søraa som etterlyser flere konsesjoner og økt produksjon av laks.
For verdens største oppdrettsland, Norge, har ikke vekst i sin lakseproduksjon.
Utviklingskonsesjoner
Fiskeriminister Per Sandberg kjenner til utfordringene.
– Jeg kommer nettopp tilbake fra Polen som er vårt største enkeltmarked for laks og kan bekrefte at vi ikke klarer å levere så mye laks som markedet etterspør. Derfor jobber vi nå steinhardt for å få på plass det nye vekstregimet som skal tre i kraft neste år, sier Sandberg til DN.
– Det andre viktige grepet vi gjør for å legge til rette for vekst er de nye utviklingskonsesjonene. Dette er neste generasjons oppdrettsanlegg som blant annet vil åpne for oppdrett på steder som i dag ikke er egnet. Jeg ser at det strømmer inn spennende søknader med innovative løsninger.