Sandberg har skapt avisoverskrifter med å varsle et oppgjør med dem som snakker ned sjømatnæringen. Dette skal være både «politikere, professorer, institusjoner, de finnes på universitetene våre og i akademia.»
Les også: Per Sandberg varsler oppgjør med «mørke motkrefter»
I Stortingets spørretime idag ble Sandberg og regjeringen utfordret av Marianne Aasen (Ap) om holdningene til universiteter og forskere er i tråd med regjeringens kunnskaps- og forskningspolitikk.
Aldri kneblet
– Jeg har selvfølgelig ikke utfordret den akademiske friheten, og det vil jeg aldri gjøre. Jeg har selvfølgelig aldri kneblet noen, verken professorer, forskere eller andre for den del. Jeg og regjeringen støtter sterkt opp under våre forskningsmiljø. Særlig når det gjelder bevilgninger og det som går på marin forskning, sa Sandberg ifølge Universitetsavisa.no.
– Jeg vil, jeg må og jeg skal, støtte meg på kunnskap og forskning. Det vil alltid være en suksessfaktor for fiskeri og havbruk å finne nye metoder til å utnytte havets ressurser. Det vil være viktige deler, også i den fremtidige norske økonomien. Men det er ikke sånn at forskning ikke alltid er entydig, og at den alltid leverer alt med et svar med to streker under. Vi politikere skal ta beslutningene og stå for dem, men basert på den kunnskapen vi har fått. I denne debatten skal vi, må vi, tåle å bli utfordret av forskere og akademia, men forskere og akademia må også tåle å bli utfordret.
Sandberg varslet så at han ser det som sin oppgave å stoppe det han karakteriserer som motkrefter med en intensjon om å snakke ned landsdeler og næringer.
Raserer kysten
Aasen fulgte opp med spørsmål om hvor grensen går for hvordan regjeringsmedlemmer kan karakterisere forskere og ansatte i universitets- og høgskolesektoren.
– Egentlig skjønner jeg ikke spørsmålet, for jeg har ikke karakterisert institusjoner eller forskningsmiljøer eller noen ting, jeg. Det jeg faktisk har gjort er er å fremme noen reaksjoner. Mine uttalelser var rettet mot Nord-Norge og enkeltpersoner. Når man greier å uttale at politikere mishandler Nord-Norge, at politikere raserer kysten, at sistemann må slå av lyset, at det er et overgrep mot kystbefolkningen, at det er et ran av kysten, da føler jeg rett og slett, med respekt å melde, at min rolle som politiker og ombudsmann også skal lage svar til dette. Dette er ikke noe nytt, og dette skjer uansett utsikter for Nord-Norge. Sannheten er at i Nord-Norge går det meget godt, og da synes jeg det er trist at noen skal legge lokk på den utviklingen vi ser, og den positiviteten jeg opplever når jeg reiser i Nord-Norge, svarte Sandberg.