Sandberg er lei av at negative «motkrefter» svekker næringens omdømme, og kan hindre nødvendig investering og satsing.
Rekordåret 2014 ble erstattet av rekordåret 2015. Det ble eksportert norsk sjømat for 74,5 milliarder kroner. To tredjedeler av dette var oppdrettslaks. Det gleder den relativt ferske fiskeristatsråden seg over.
Les også: Forskning og propaganda
Én agenda
– Vi har noen mørke motkrefter som har eksistert over lengre tid. Som har bare én agenda, som er å fortelle: «Dette går rett vest», sier Sandberg til Aftenposten.
Les også: Fiskaren-journalist slakter oppdrettsnæringen i ny bok
Han viser til møter med politikere, rådgivere, og høyt ansette næringslivsutviklere som ønsker å etablere seg, og som ønsker å skape næringsliv og sysselsetting.
– Og så har vi dem som sitter på den andre siden og sier: «Nei, her går det til helvete». Det er ikke noe særlig omdømmebyggende for å trekke til seg investeringer og kapital. Det er dem jeg tenker på.
Kritiske til forandring
– Det er dem som ønsker at alt skal være som det er. Som ikke ønsker utviklingen. De er kritiske til alt som heter forandring. Denne næringen, enten man snakker om havbruk, fiskeri eller industrien, eller om kystflåten eller havflåten – alle disse har gjennom alle tider utviklet og endret seg. Men så er det noen som stritter imot, sier Sandberg til Aftenposten.
Les også: Professorer slår laksealarm
Han er klar på hvem de er, men gir foreløpig ingen navn.
– Jeg registrerer dem hver eneste dag. Det er både politikere, professorer, institusjoner, de finnes på universitetene våre og i akademia. Nå gir jeg dette signalet – og det kommer jeg til å gjenta på inn- og utpust så lenge jeg er fiskeriminister: Så lenge disse kreftene eksisterer, skal jeg være en motkraft til dem. Motkraften til dem som snakker næringen ned, skal være meg.