Hele 128 selskaper fra 28 land er representert på utstyrsprodusenten Marels årlige messe strategisk plassert like ved Kastrup flyplass utenfor København. Med 900 millioner euro i årsomsetning og over 4.000 ansatte er Marel blant Islands aller største selskaper.
Unik
Stella Björg Kristinsdottír er global markedsdirektør i selskapet som er tilstede i en lang rekke proteinkilder – både fisk og dyr. Hun fremhever særlig filetmaskinen som kutter fiskefileter samtidig som den trimmer rygg og buk.
– Den trimmer mens den fileterer. Det er unikt. Den har lavt fotavtrykk, sier hun, og viser til at Marels maskiner har vesentlig mindre størrelse enn konkurrentenes.
– Sometimes size matters, humrer hun.
– Vi integrerer Innova, vår software, i alle våre produkter. Slik kan operatørene selv sjekke yield level, through put-level. Hvis yielden faller, vet du noe skjer.
Laserstråler
For utenforstående er det kanskje lasermåleren som tiltrekker seg mest oppmerksomhet.
– Laser måler 3D-formen på filetene for å kalkulere størrelsen på porsjonene. Det kan optimere størrelsen på filetene – vekten og lengden er ikke nok. Det sparer en for mye avskjær, og gir mer høyverdiprodukt, sier Kristinsdottír, og legger til at trenden er å bruke hele fisken.
– Det som ikke går til fileter, porsjoner og loins, går til fiskekaker eller burgere.
Vann som skjærer
Et annen spektakulært verktøy er bruken av vannstråler under høyt trykk for å skjære i fisken.
– Vannjet kom opprinnelig fra hvitt kjøtt, fjærfe. Vi tilbyr vannjet idag kun til hvitfisk. Det er ikke en ny teknologi, men ny for å fjerne bein, presiserer hun overfor iLaks.
Selv om de idag ikke tilbyr den for laks, kan hun bekrefte at den er etterspurt vare fra oppdretterne.
– Den er etterspurt, men vi må utvikle maskinene mot hvitfisk. Det er fortsatt under utvikling. Men det er en del av vår strategi å ta fra et produkt til et annet. Laks er mer avansert enn hvitfisk, bemerker Kristinsdottír.