Bygger konkurransefortrinn med høyteknologi

Nyheter
528

Hele 128 selskaper fra 28 land er representert på utstyrsprodusenten Marels årlige messe strategisk plassert like ved Kastrup flyplass utenfor København. Med 900 millioner euro i årsomsetning og over 4.000 ansatte er Marel blant Islands aller største selskaper.

Stella Björg Kristinsdottír.

Unik
Stella Björg Kristinsdottír er global markedsdirektør i selskapet som er tilstede i en lang rekke proteinkilder – både fisk og dyr. Hun fremhever særlig filetmaskinen som kutter fiskefileter samtidig som den trimmer rygg og buk.

– Den trimmer mens den fileterer. Det er unikt. Den har lavt fotavtrykk, sier hun, og viser til at Marels maskiner har vesentlig mindre størrelse enn konkurrentenes.

Sometimes size matters, humrer hun.

– Vi integrerer Innova, vår software, i alle våre produkter. Slik kan operatørene selv sjekke yield level, through put-level. Hvis yielden faller, vet du noe skjer.

Laserstråler
For utenforstående er det kanskje lasermåleren som tiltrekker seg mest oppmerksomhet.

– Laser måler 3D-formen på filetene for å kalkulere størrelsen på porsjonene. Det kan optimere størrelsen på filetene – vekten og lengden er ikke nok. Det sparer en for mye avskjær, og gir mer høyverdiprodukt, sier Kristinsdottír, og legger til at trenden er å bruke hele fisken.

– Det som ikke går til fileter, porsjoner og loins, går til fiskekaker eller burgere.

Vann som skjærer
Et annen spektakulært verktøy er bruken av vannstråler under høyt trykk for å skjære i fisken.

– Vannjet kom opprinnelig fra hvitt kjøtt, fjærfe. Vi tilbyr vannjet idag kun til hvitfisk. Det er ikke en ny teknologi, men ny for å fjerne bein, presiserer hun overfor iLaks.

Selv om de idag ikke tilbyr den for laks, kan hun bekrefte at den er etterspurt vare fra oppdretterne.

– Den er etterspurt, men vi må utvikle maskinene mot hvitfisk. Det er fortsatt under utvikling. Men det er en del av vår strategi å ta fra et produkt til et annet. Laks er mer avansert enn hvitfisk, bemerker Kristinsdottír.