– Vi ønsker nå å ta dette et skritt videre for å vise at dette er en miljømessig bærekraftig produksjon som er konkurransedyktig i forhold til dagens produksjonsmetode i åpne merder, sier daglig leder Anders Næss til NRK Nordland.
Hittil har de testet dette i størrelser på 3.000 kubikk, men vil nå utvide til 6.000 kubikk. Dette gir en dimensjon på 90 meter i diameter. Litt avhengig av størrelsen på fisken og produksjonssyklus, vil dette romme mellom 200 og 300 tonn fisk per merd.
– Anleggene er kompakte, der seks til 16 merder kobles sammen. Dette er mer driftsmessig fornuftig enn måten man gjør det på i dag, hvor man må kjøre med båt fra merd til merd for å utføre ulike arbeidsoperasjoner.
Næss sier at de vil investere et tresifret millionbeløp for å ta i bruk de omsøkte utviklingstillatelsene. Han mener konseptet tillater bruk av arealer som tidligere ikke har blitt avsatt eller vurdert til oppdrett.
– Vi har gjennomført mange tester de siste fire-fem årene, og har ikke opplevd påslag av lus en eneste gang. Merdene har dobbel sikring mot rømming, og vi tar også rede på utslippene, som tørkes til slam, og kan gjenvinnes. Dette er også viktig i et bioøkonomisk perspektiv.