I Norge har kronen svekket seg 16 prosent mot dollar og seks prosent mot euro siden begynnelsen av 2015. Det gir økte inntekter i lokal valuta for oppdrettere som ble tvunget til å kutte prisene i kjølvannet av det russiske importforbudet for mat i 2014, skriver Financial Times.
Som iLaks tidligere har rapportert, har 3-6 kilos laks denne uken vært omsatt for godt over 60 kroner kiloet.
Magi
Med mer enn halvparten av kostnadene i norske kroner og mesteparten av sine inntekter i dollar eller euro, har oppdrettsmarginene økt og aksjekursene steget.
– Det er valutamagi, sier Kolbjørn Giskeødegård, analytiker i Nordea, til avisen.
Chile, på den annen side, har sett svake råvarepriser ramme valutaene til dets to store eksportmarkeder Brasil og Russland. Brasils real har stupt 34 prosent siden begynnelsen av fjoråret, mens den russiske rubelen mistet 25 prosent. Chiles andel av det amerikanske markedet, dets viktigste kunde, har også blitt presset av eksportpress fra Norge.
Med økte bekymringer om bruk av antibiotika har de chilenske lakseprisene falt til tre-årsbunn. Det rammer Chiles laksenæring som allerede sliter med høy gjeld og skrantende likviditet.
Antibiotika
Mens Norges lakseeksport økte til nær 48 milliarder kroner i 2015, falt Chiles forsendelser med mer enn en femtedel, ifølge FAO.
I 2013 produserte Chile cirka 750.000 tonn laksefisk, og brukte mer enn 450 tonn antibiotika sammenlignet med totalt 972 kilo blant norske oppdrettere, som produserte 1,25 million tonn.
Giskeødegård mener norsk sektor vil se en ny supersyklus de kommende to årene.
Tom Solomon, analytiker i Investec Asset Management, er mer moderat. Han frykter at for høy pris kan skade etterspørselen.