Balladen om 2050

Kommentarer
799

I sine to år som fiskeriminister benyttet Elisabeth Aspaker (H) enhver mulig anledning til å presentere tanker om en mangedobling av Norges lakseproduksjon i årene frem mot 2050. Budskapet ble banket inn, om og om igjen, i tråd med tips fra enhver PR-lærebok.

Budskapet har sunket inn. Ikke minst i mediene.

Realistisk
Er det noe rikspressen har fått med seg fra Solberg-regjeringens oppdrettsplaner så langt, så er det nettopp 2050-visjonen. Det viste seg i hvert fall under Per Sandberg (FrP) sin debut som havbruksstatsråd i Øygarden onsdag.

– Du har i dag hørt Havforskningsinstituttets bekymringer for lus i oppdrettsbransjen. Er det realistisk å tro at næringen kan seksdobles i årene som kommer slik regjeringen ønsker, med så store miljøutfordringer? lurte Bergens Tidende på.

Ambisjoner
Og NRK fulgte opp: – Har regjeringen fortsatt et mål om å femdoble oppdrettsproduksjonen?

– Ja, vi må ha ambisjoner, sa Sandberg.

Også Dagbladet hadde fått med seg at regjeringen planlegger en massiv vekst.

– Nå er vi ikke inne på de store markedene engang, som Russland, Kina, India og Nigeria. Hvis vi skal følge ambisjonene våre om en femdoblet vekst fram mot 2050, må vi ta nye markeder, sa Sandberg til Dagbladets utsending, samtidig som han avslørte oppsiktsvekkende kompetansehull om de sentrale laksemarkedene.

Lakselus

Det som også alltid skal nevnes, i en bisetning etter 2050-visjonen, er at veksten må være bærekraftig og at hovedutfordringen er lakselus.

Men, ettersom oppdrettsnæringen ikke har funnet fullgode løsninger til å få bukt med luseproblemet, blir det ikke nevneverdig vekst. Ikke i denne stortingsperioden i hvertfall.

Retorisk grep

Hva fremtidige regjeringskonstellasjoner og statsråder velger med tanke på oppdrettsvekst er for tidlig å si. Kanskje de ikke en gang deler den flyktige 2050-visjonen?

Uansett, det retoriske grepet med til stadighet å messe om en mangedobling av norsk lakseproduksjon innen 2050 er verken aktuelt eller relevant. I hvertfall ikke under denne regjeringen. Det er egner mer til å forvirre enn å opplyse.

Det er ingen skam å snu.