Like før jul feiret Fusaoppdretter Bolaks sitt 40-årsjubileum med en stor, flott fest på Solstrand Hotel og Bad for alle sine ansatte med følge og innbudte gjester. I alt 125 gjester var med på festen. Bolaks har alltid lagt vekt på å verdsette og hedre sine mange trofaste og lojale medarbeidere, og tradisjonelt har dette blitt markert på selskapets julebord.
– Vi liker å jubilere, forteller daglig leder Bjørg Mette Holmefjord Antonsen til iLaks.
– Vi hadde jubileum for ansatte og eiere og bare noen få gjester. Og vi har funnet at Solstrand er flotte omgivelser å holde jubileum. Vi hadde litt mimring om 40 år og litt kulturelt, av lokale ungdommer i starten.
Kjempe sammen
– Det var veldig god stemning. Det er godt å være i lag på den måten, ikke bare kjempe sammen med alt som skjer ute på anleggene, sier hun.
Lusen styrer hverdagen
For Bolaks-sjefen legger ikke skjul på at det tidvis kan være tøft å arbeide som lakseoppdretter.
– Vi har jobbet enormt masse med lus, men vi har jobbet veldig godt. Jeg føler vi har kontroll på det, men det er en masse arbeid. Det er lusen som styrer hverdagen. Og det vil det fortsette å være, så vi kan ikke «hvile på lauvbærene», understreker Holmefjord Antonsen.
– Med alle avlusninger blir det alt for mye stopp. Sulting og avlusning, vi skulle ønske at tilveksten hadde vært bedre, men når fisken stadig skal sultes når den skal i behandling er det ikke lett å få han til å vokse når han ikke får mat.
Men laksen som står i sjøen har fått vokse seg stor.
– Vi har bygget opp en god del biomasse i løpet av 2015, sier Holmefjord Antonsen.
Trenger gode priser
Nå er Bolaks klar til å slakte, og med dagens laksepriser er timingen god.
– Vi begynner øyeblikk. Lakseprisene går det ikke an å være trygge på, de kan jo falle, men det er bra timing om de holder seg slik som nå når vi begynner slaktingen. Oppdretterne trenger jo litt gode priser med all den økte kostnaden med lusebekjempelse. Vi trenger litt for å gjøre en skikkelig jobb, sier hun videre til iLaks.
40 år er unnagjort. Nå ser Bolaks fremover, og har søkt om å få øke den såkalte MTB’en (maksimal tillatt biomasse – red. anm.).
– Vi har søkt fem prosenten, men har ikke tatt helt stilling til om vi tar den i bruk eller ikke. Det skal vi ta en diskusjon på ut over i 2016. Fristen er vel desember 2016 til å ha en god plan.