Etter to timer med bakgrunnsinformasjon og innledninger ved Havforskningsinstituttet åpnes det for debatt om forskning og formidling av denne.
– En utfordring på ikke-medikamentelle lusemidler er at vi som næring har aldri blitt belønnet for å ligge fremst. Det har aldri vært forskjell på kong Salamon og Jørgen Hattemaker på å være best på lus, sier oppdrettsrådgiver Even Søfteland med tydelig adresse til Mattilsynet og Fiskeridirektoratet.
– Jeg synes det bør være enighet om at vi vet ikke nok, og søke andre miljøer for kunnskap og utvikling for lakselus. Jeg synes HI skal prøve å være litt mer ydmyke og bevege seg i litt andre bokser. Og da tror jeg også vi finner løsningene, sier Søfteland.
Formidle
Rune Jensen, representant for villaksorganisasjonen SalmonCamera, mener at Havforskningsinstituttet har mer å gå på ved å på bedre vis formidle sin kunnskap om lakselus.
– Vi jobber med å få ut forskningsdata til allmennheten på mer forståelig vis. Jeg har lyst til å være enig med Søfteland, faktisk, tro det eller ei. Vi er nødt til å sikre at forskningen kommer ut til allmennheten på et annet vis idag, sier han.
Frode Reppe, fagsjef i Norske Sjømatbedrifters Landsforening, legger ikke fingrene mellom da han presenterte sitt syn på luseforskningen, og særlig den offentlige presentasjon og formidling av denne.
– Skal vi ha en dialog, er vi avhengige av at vi får litt hjelp i media fra de forskerne som har skrevet rapportene. Det er der utfordringene ligger. Vi har et problem med forskere som ikke går i rette med sjarlataner. Man må få guds skyld roe gemyttene, vi er ikke tjent med dette.
– Når vi går inn i Guddalselva, så plukker folk som kan matematikk fra hverandre rapportene på få timer. Slik kan vi ikke ha det, sier Reppe, og legger til: – Forskningen må være solid og uangripelig – og den må være omforent.
Arena
Erik Sterud, fagsjef Norske Lakseelver, mener imidlertid at media ikke er riktig arena for å diskutere dette forskningstemaet.
– Mediene har ikke noen feil her. Det som er feil er at folk tror vi kan ha en vitenskaplig debatt i media. En vitenskaplig debatt må skje i vitenskaplige kanaler.