Må redusere biomasse ved Averøy

Nyheter
508

– Næringen er helt avhengig av å få ned lusenivåene. Det har vært utfordrende på Nordmøre denne høsten. Vi forstår derfor Mattilsynets vurdering om at drastiske tiltak i området må gjennomføres, og vi er innstilt på å ta vår del av ansvaret, sier direktør for Marine Harvests region midt, Ørjan Tveiten, i en pressemelding.

Marine Harvest bruker mye ressurser på å redusere avhengigheten av legemidler for kontroll av lus, med betydelig innsats innen forskning og utvikling og testing av ikke-medikamentelle teknologier, samt oppdrett og bruk av rensefisk.

– Lakselus er havbruksnæringens største utfordring. Vi ser likevel at vi lykkes med dette i andre deler av landet, som i Agder der vi ikke har gjennomført avlusing de siste fem årene. Vi er sikre på at vi også skal lykkes på samme måte langs resten av kysten i fremtiden, sier Tveiten.

Marine Harvests lusestrategi innebærer blant annet at alle merder på alle anlegg skal telles hver uke. I tillegg skal tiltak settes i verk allerede ved et gjennomsnitt i enkeltmerder på under 0,2 hunnlus. Dette er langt strengere enn kravene stilt av myndighetene.

– Vi oppfordrer også resten av næringen til å telle og rapportere lus fra alle merder hver uke. Slik får både selskapene og myndighetene et korrekt bilde av situasjonen og det blir lettere å iverksette rett tiltak til rett tid.

Selskapet vil bruke retten til å uttale seg om innholdet i varselet før vedtak blir fattet. Fristen for uttalelse er 15. desember.