Ut av møllposen

Nyheter
804

I 2010 var det ingen meglerhus som dekket AKVA group på Oslo Børs. Året ble gjort opp med et tap på 50 millioner kroner, en knapp forbedring fra året før. Ordreboken var slunken. Det var blytungt for utstyrsprodusenten fra Bryne.

I dag, fem år seinere, er markedsverdien firedoblet. Ordreboken er stappfull, AKVA group betaler utbytte to ganger i året, og er blitt en investorfavoritt dekket av tre meglerhus.

Revolusjon
I fjor tjente selskapet 62,9 millioner kroner før skatt. I år går det enda bedre, skal en tro analytikerne som dekker selskapet. Sparebank1 Markets venter et resultat før skatt på 83 millioner kroner i 2015, økende til 117 millioner kroner og 134 millioner kroner i henholdsvis 2016 og 2017.

Det er en revolusjon. Hva har skjedd?

Trønderen Trond Williksen tiltrådte stillingen som konsernsjef 1. mars 2011. Han ble rekruttert fra Aker-systemet, og hadde da over 20 års erfaring fra ledende stillinger i fiskeri- og oppdrettsselskaper, herunder blant annet leder for KPMG Senter for Havbruk og Fiskeri, samt administrerende direktør for Sjømat Norge-forløperen Norske Fiskeoppdretteres Forening. Williksen erstattet gründeren Knut Molaug som året før hadde gått av etter 22 år som toppleder.

Som en del av betingelsene ved ansettelsen, ble Williksen tildelt 120.000 opsjoner til en innløsningskurs på 17 kroner. AKVA-aksjen sto da i ti kroner.

Lagarbeid
Nå ble en ny kurs og strategi staket ut. Den kommende tiden skulle driften bli radikalt styrket. Tapene fra problemmarkedet Chile ble strammet inn. Innvannende oppkjøp foretatt.

– I den grad vi har fått til noe, så er det mange som har deltatt, sier Trond Williksen til iLaks. Han ønsker ikke å utdype sin rolle, styrets strategi eller kommentere saken ytterligere.

At utstyrsleverandøren nå steg inn i den historisk sett beste perioden for lakseoppdrett har utvilsomt en del å si. 2013, 2014 og 2015 har alle vært gullkantede for AKVA groups viktigste kunder; lakseoppdretterne. Utsiktene til de kommende år er heller ikke så verst. Høye laksepriser betyr høy inntjening og økte investeringsbudsjetter for oppdretterne. 80 prosent av AKVA groups inntekt stammer fra oppdrett av laks.

Men AKVA group er ikke bare et spill på høye laksepriser. Oppdrettsteknologien er også blitt mer avansert. Bare det siste tiåret har en sett luftige sprang. Ny software, subsea- og RAS-teknologi, samt lukkede anlegg viser vei i tiden fremover.

Nye eiere
Feitere ordrebok har vist seg i styrkede marginer. Det ble fort lagt merke til. Like før jul 2012 ble jærselskapet kjøpt opp av Egersund Group.

Foruten ny strategi og rutiner på det operasjonelle, har de nye eiere endret det finansielle fokus. Med styrket inntjening har likviditet og balanse blitt vesentlig mer robust. AKVA group er kommet i utbytteposisjon. Utbyttet kommer nå en gang i halvåret. Det er attraktivt.

Samtidig har AKVA group inngått avtale med et meglerhus om market making, for å sukre omsetningen på børsen. Selskapet har startet et tilbakekjøpsprogram av egne aksjer. Det betyr færre stykker å fordele kaken på, og dermed et effektivt verktøy for kursoppgang.

Finansiell engineering kan være en effektiv måte å blidgjøre aksjonærene.

Selskapet har fra 2010 til 2015 økt omsetningen fra 740 millioner til nær 1,3 milliarder kroner i 2014. Nesten en dobling altså. Mandag stoppet aksjekursen på 40,10 kroner. Firedoblet på fire år. Børsverdien er nå på i overkant av en milliard kroner.

AKVA group er definitivt ute av møllposen.