Under avslutningseansen for første dag av Sustainable Growth Summit valgte arrangøren en Skavlan-inspirert seanse med flere av seminarets nøkkelpersoner. Ordstyrer Siri-Lill Mannes utfordret først Marine Harvests konsernsjef Alf-Helge Aarskog på et av hans favoritttema: Proteinproduksjon og klimaendringer.
Får kreft
– Omlag 15 prosent av de menneskeskapte klimagassene kommer fra landbruk, primært fra rødt kjøtt. Transport står til sammenligning for 14 prosent. Transport blir pålagt avgifter. Hvorfor blir ikke kjøttproduksjon avgiftsbelagt? spurte Aarskog.
– Bør en legge avgifter på kjøtt? kontret Mannes.
– Absolutt. Kjøtt får du kreft av og det forurenser verden, spissformulerte Aarskog med klar referanse til den siste ukes negative presseoppslag om helsefarlige pølser og bacon.
Hans primære argument er imidlertid at oppdrett av fisk, ikke nødvendigvis laks, er en særdeles energigjerrig måte å produsere protein sammenlignet med storfe.
Vekselvarm
– Fisken svømmer i vannet, har samme temperatur som vannet, og bruker lite energi på å holde seg der og svømme rundt. Kyr bruker mye energi bare for å holde seg oppe og produsere en kroppstemperatur på 39 grader, påpekte han.
Dette innebærer også en svært høy fôrfaktor, det vil si konverteringsevne fra fôrråstoff til kjøttvekt. Det legger i sin tur press på verdens samlede tilbud av kornprodukter, og andre fôrkilder som fiskemel, raps, mais, soya.
Ikke vegetar
– Løsningen mange peker på er å bli vegetarianere, sa Aarskog, før han offensivt fortsatte: – Men hvem er vi, feite nordmenn, som skal si til indere at de må spise mer ris?
Marine Harvest-sjefens løsning er, kanskje ikke så overraskende, økt proteinproduksjon gjennom fiskeoppdrett.