I løpet av ett års drift har fiskefôr blitt en strategisk viktig og lønnsom geskjeft for Marine Harvest. Fondsfinans-analytiker Bent Rølland tror det er mer å gå på her.
«I 3Q leverte MHGs fôrvirksomhet en sterk EBIT på NOK 73m på høy aktivitet. Fôrvolumene kom inn på 98 000 t for kvartalet (opp fra 55 000 t fjor)», skriver Rølland i en analyse som er blitt publisert etter gårsdagens kvartalsrapport fra Marine Harvest.
Anstendige marginer
«Fabrikken i Bjugn leverer rundt 80% av fôrbehovet i Norge, og MHG selger ikke fiskefôr til tredjepart. På presentasjonen sa CEO at selskapet hadde sikret marine råvarer på kontrakter for de neste kvartalene, som bør føre til anstendige marginer for 4Q15E og 1Q16E», fortsetter han.
Les også: Skreddersøm i fôr gir storgevinst
Rølland venter at selskapet vil bygge sin andre fôrfabrikk i overskuelig fremtid.
«I 1Q15 kommuniserte MHG at «styret er fortsatt kommittert til en andre greenfield investering innen fiskefôr, og ved en investorlunsj hos Fondsfinans i september indikerte selskapet at et nytt anlegg vil plasseres i Storbritannia, for å betjene Skottland, Irland og Færøyene. Å bli mer eller mindre fullt selvforsynt i disse regionene burde klart være attraktivt, og vi vurderer fôr som innvannende investeringer».
Fornuftig
«I 3. kvartal ble ikke nyheter kommunisert. Vi tror det nye greenfield anlegget vil bli endelig vedtatt i løpet av 2016. Basert på erfaringer fra norske anlegg, har selskapet sett forbedret
produktivitet i tillegg til fordelene med full sporbarhet. Under 1Q15 sa MHG at «Gjennom gradvis in-sourcing av fôr, forventer MHG konkurransedyktige priser for fôr, samt forbedret vekst, bedre fôrutnyttelse og forbedret kvalitet på sluttproduktet. Høres fornuftig ut», skriver Rølland.
Han har en klar kjøpsanbefaling på Marine Harvest, og løfter kursmålet fra 124 til 128 kroner etter resultatpresentasjonen onsdag. Det baserer han på P/E 12-gangen for 2017 pluss forventet utbytte for 2016.
Også Nordea Markets er tilfreds med rapporten.
«Q3-rapporten la ut et scenario med svært et stramt globalt tilbud og tilbudsrisikoen er på nedsiden sammenlignet med våre estimater. Guiding er for lavere Q4-volumer og relativt flate volumer for 2016. Som en konsekvens, er Marine Harvest tilbakeholdne med å inngå nye kontakter, da det er en fare for knapphet. Etter rapporten trimmer vi våre 2016-estimater grunnet lavere volum, men vi opprettholder vårt kursmål på 130 kroner og gjentar vår kjøpsanbefaling», skriver analytiker Kolbjørn Giskeødegård i en dagsfersk analyse.
Byks i kursmål
Nordeas kursmål er identisk med Sparebank1 Markets’, etter at sistnevnte øker sitt kursmål med ti kroner torsdag morgen. Anbefalingen er fortsatt kjøp.
«Selv om Marine Harvests aksjer steg 5,6% i går, vil vi fortsatt se noe oppside i aksjen. I løpet av de kommende 1-2 år forventer vi historisk høye priser, drevet opp av sterk etterspørsel fra EU, gunstig valutautvikling og kanskje viktigst av alt – vekstpress fører til svært lav tilbudsvekst. I dette lav-vekst-scenario er MHG godt posisjonert som en av de få spillerne som kan øke sitt volum i 2016. I tillegg til dette har MHG sikret fiskemel/-olje for de neste 5-6 månedene, noe som reduserer risikoen for kostnadsinflasjonen vi bør forvente av El Niño og kansellert andre anchoveta-fiske i Peru. Vi har hevet vår 2016-EBIT med 7%, primært knyttet til noe høyere prisforventning (EUR 4,9/kg, opp EUR 0,1/kg), men også på grunn av sterk utvikling for MHG non-farming«, skriver analytiker Tore A. Tønseth i en oppdatering.