Grov avanse for gourmetlaks i Roma

Nyheter
569

Den skarpe ettermiddagsolen kaster lange skygger over Piazza del Popolo. Herfra, i retning Tiber, springer Via di Ripetta, hvor gourmetbutikken Salmoneria byr frem sitt utsøkte sortiment.

Her selges fristende pateer og oster, men laksen har hedersplassen. Saftige dyprøde kaldrøkte fileter hviler på eikebrett bak glassene i kjøledisken. De er skinn- og beinfrie. Noen er skotske, de fleste norske.


Høyt priset vare
Butikken er i ferd med å lukkes da iLaks besøker den, men den svarte tavlen på veggen ved venstre side av døren forteller det meste.

“Da noi potete acquistare”, du kan kjøpe fra oss, står det over prislisten.

Men det er ikke billig.

Et hekto varmrøkt norsk laks koster fem euro hos Salmoneria. Prisen er identisk for laks marinert i sitron og pepper. Det betyr en kilopris på 461 kroner.

Dette er gourmetvarer og prises deretter.

Avanse
Nøyer en seg med hel fersk laks, blir det 9,50 euro for 250 gram, eller 350 kroner for et kilo veltrimmet filet.

Lakseprisen (hel sløyd laks) har i høst pendlet rundt fem euro per kilo (levert til kunden ute i Europa). Når en ser avansen som regnes inn, er det tydelig at etterspørselen og betalingsevnen etter sluttproduktet er svært høy.

Zlatan 
Etterspørselsveksten i det italienske markedet har i år vært uvanlig høy. Selv om Italia må kunne defineres som et modent marked, er importen av norsk oppdrettslaks opp med hele 21 prosent i år mot i fjor. 33.955 tonn fersk laks er importert hittil, viser den siste eksportstatistikken fra SSB og Norges Sjømatråd.

Med det er Italia Norges åttende største marked for laks.

Drosjesjåføren oppsummerer det kjapt og enkelt: – Sverige har (Zlatan) Ibrahimovic og IKEA. Det er mange, mange IKEA varehus utenfor Roma. Norge? Norge har salmone.