Det er ikke mer enn ti dager siden Russian Aquaculture meldte fra om tap av over 1.800 tonn oppdrettslaks fra lus og sykdom.
Les også: Russisk oppdretter mistenkt for å dumpe død laks
Nå viser det seg at konkurrenten Russian Sea, som er den andre aktøren i dette farvannet, er mistenkt for å ha produsert laks med spor av giftstoffet fenol. Problemene følger etter at selskapets slakteri brant ned på forsommeren.
Forsyne hjemmemarkedet
Men tanken var god: Med lakseproduksjon på innsiden av det russiske markedet, nulltoll, kort vei til sluttkunden og anledning til å bygge egne nasjonale brands.
Etter at Kreml i fjor høst, igjen, lempet ut norsk konkurranse, ble et hjemmemarked på godt over 150.000 tonn vidåpent for enhver som kunne stable på beina egen lakseproduksjon.
Det hele begynte med Bodømannen Kjell Lorentsen og Gigante, som skaffet seg konsesjoner for 20.000 tonn laks og bygget slakteri på Kola. Etter å ha blitt rundlurt av lokale forretningsmenn like etter årtusenskiftet, ble hele prosjektet skrevet ned til null.
Legger listen høyt
Nå har russiske investorer kontrollen over de to selskapene, som begge har flagget enorme vekstambisjoner. Russian Sea sikter på hele 70.000 tonn, og vil med det kunne kapre nær halvparten av det russiske markedet.
Det ser utvilsomt enkelt ut i et regneark, men i en biologisk industri er det tydeligvis ikke like lett. Høy vekst innebærer normalt høy risiko.
Les også: Kan stoppe Russlands egen lakseproduksjon
Det gjør ikke saken lettere at oppdrettsanleggene ligger inne i fjorder omgitt av rustne ubåter og rakettkryssere.
Red October
Dette er for det meste militært område, og hjembasene til den russiske nordflåten gjør det krevende med alt fra enkel logistikk til innleid ekspertise. Her kommer ikke utlendinger inn. Og det er de samme utlendingene som besitter ekspertisen. Særlig vanskelig blir det når en opplever både biologiske problemer og finansielle utfordringer.
Under de rådende politiske omstendigheter er alt vanskelig, bemerker en av iLaks’ velinformerte kilder i Russland. Han tror oppdretterduoen maksimalt vil være i stand til å levere 5.000 tonn til markedet i år.
Hvis det var krevende å drive oppdrett i de iskalde fjordene på Kola før, er det definitivt ikke blitt noe lettere med tiden.