Tester ut bølgekraft ved oppdrettsanlegg

Nyheter
586

– Etter hvert som oppdrettslokalitetene blir større og ligger på mer utsatte steder, vil dette bli enda mer aktuelt, sier miljøsjef Chris Read i Marine Harvest i Skottland til Sysla.

Han har vært med på oppdrettsselskapets første forsøk med bølgekraft, på vestkysten av Skottland. I dag forsynes fôrflåter og overvåkningssystemer med strøm fra dieselgeneratorer eller strøm fra land.

– Vi er både interessert i å dra fordeler av bølgekraften, samtidig som enhetene som lager bølgekraft kan gi ly for fôrflåten, slik at den påvirkes mindre av bølgene, sier Read til Sysla.

Et første skritt

Han fant frem til selskapet Albatern som hadde utviklet et nytt produkt for å fange bølgekraft. De hadde kun gjort tester i vanntanker, og var på jakt etter muligheter for å få testet teknologien i et reelt miljø.

Anlegget ble satt opp ved en helt ny lokalitet, som ble fylt med fisk samtidig. Men nettopp fordi alt var nytt, våget ikke aktørene å sette bølgekraftverket rett ved fôrflåten. I stedet ble det plassert lenger ute i bølgene, og forsynte dermed ikke anlegget med strøm.

– Det ga svært gode muligheter for å teste, og både vi og Albatern lærte mye av det. Nå ser vi på andre lokaliteter der vi kan bruke utstyret like i nærheten, slik at det kan gi kraft til oppdrettsanlegget, sier Read.

Marine Harvest bidro med stedet bølgekraftverket kunne settes opp og hjalp Albatern med kontakten med myndighetene. Til gjengjeld fikk de innsikt i hvordan et bølgekraftverk virker i praksis.

– Ren energi

Når ny test kan komme i gang, er ikke avklart.

– Fordelen med bølgekraft er at det er en god kilde til ren energi. Det gir et alternativ til å bruke dieselgeneratorer og andre strømkilder. Ulempen er at vi er avhengig av riktig type vær for å få kraft. Er det ingen bølger, blir det ingen strøm. Dermed må anlegget fremdeles ha dieselgenerator installert, selv om de ikke trenger å bruke den hele tiden, sier Read.

Dyrt

Han tror dette er noe oppdrettsnæringen vil ta i bruk i fremtiden.

– Fra et miljøperspektiv er dette bra. Men det vil være dyrt å kjøpe, og ta en stund å få investeringen tilbakebetalt. Det handler om å finne rett lokalitet og kombinere det med riktig teknologi for å få det til å virke. Etter hvert som oppdrettsanleggene blir større og lagt på mer utsatte steder, vil bølgekraft være et godt alternativ.