– Den langsiktige verdien av det papiret vil bli null

Nyheter
813

– Fiskeri er den siste jaktindustri. Oppdrett er produksjon. En kan kontrollere produksjonen og utvikle forskning og utvikling. Enhver kjøttproduksjon har gått gjennom denne utviklingen, sier Frank Asche og legger til at lenge var hjortekjøtt det mest spiste kjøtt i England.

Bergenseren som er økonomiprofessor i eksil ved Universitetet i Stavanger tror på en omfattende fremtidsvekst for forbruk og produksjon av laks.

Det vil få store ringvirkninger.

Mot null
Oppdrett av laks i Norge er konsesjonspliktig. Det har vært få transaksjoner de siste par år, men matfiskkonsesjoner prises idag til 50-60 millioner kroner per stykk. Det er kun for papiret, retten til å produsere 1.200-1.300 tonn laks i året.

– Hvis den fremtidige produksjonsøkningen blir stor nok, vil prisen på laksen og verdien av laksekonsesjonene, papirene, bli null. Jeg er overbevist om at den langsiktige verdien av det papiret vil bli null, gjentar han, og viser til den omfattende innovasjon og særlig mulighetene for havbasert lakseoppdrett.

Forutsigbarhet
– Det er kun fersk fisk som kan fraktes med høy grad av forutsigbarhet. Og fersk laks er idag dominerende. Men fersk fisk av porsjonsstørrelse vil bli en utfordring for laksen, spår han.

For å illustrere hvor omfattende laksemarkedet er, viser han til Krafts Philadelphia smøreost med smak av røkelaks.

– Laksen utgjør bare et par prosent av innholdet i boksen. Lakseprisen er ikke avgjørende. Kan du tenke deg en bedre kjøper av ditt produkt enn det?

– Supermarkedkjedene er oppdretternes beste venn, sier han og viser særlig til markedsføring og logistikk. – Det er ikke fornuftig for en fiskehandler på hjørnet å bruke penger på TV-reklame. Til det trenger du skala. Det har en stor supermarkedkjede. Kostnadseffektiv logistikk krever, igjen, skala, sier Asche.

Antibiotika
– I all biologisk produksjon er sykdom det primære problemet. Og landbruk har vist at vi kan kontrollere sykdom.

Antibiotikabruken i norsk oppdrettsnæring er marginal.

– Selv om vi nesten ikke oppdretter torsk, går mesteparten av antibiotikaen der. Fiskeoppdrett kan ikke stimulere tilvekst ved antibiotika, kjøttproduksjon kan det – og gjør det. Dette er et ledelsesproblem, men jeg vil ikke si mer om det her.