Nylig var den norske kokken Stig Fagerholt fra Gastronomisk Institutt i Sør-Korea for å friste koreanerne til å spise rognkjeks.
– Det var spennende. Vi visste ikke hva vi gikk til markedsmessig og om de likte smaken. Men det er tydeligvis en ting de er vant til og som de likte, sier Fagerholt til Sysla.
Uvant konsistens
Han var der på oppdrag fra Nordøy Sea, et lite selskap som spesialiserer seg på eksport av norsk sjømat til Sør-Korea. Anledningen var Innovasjon Norges nordiske dager i Seoul.
– Fisken er god, men hvis man ikke har jobbet med den før, kan det være litt utfordrende å finne de beste måtene å tilberede den på. Den tåler ikke så mye salt, sier Fagerholt.
- Les også: Tjener fett på oppdrett av rognkjeks
Rognkjeksen har mye brusk, og konsistensen kan være uvant for norske ganer. I Sør-Korea er de mer vant til å spise den type fisk. Kokken har derfor tro på at dette er noe som kan slå an.
– Responsen var veldig bra, mange syntes det var spennende med en blå fisk, sier kokken.
Vil få mer ut av sjømaten
21 år gamle Fredrik Nordøy står bak nystartede Nordøy Sea, som har etablert seg med eget kontor i Sør-Korea. Foreløpig er det mest laks som eksporteres dit.
– Men intensjonen er at vi skal få en større verdiskapning av norsk sjømat. Vi tar i bruk større deler av produktet, også fisk som ikke er like attraktivt på det norske markedet som brosme, lyr og sei. Vi sendte ned vår første torsk denne uken, sier Nordøy.
Etter hvert håper han å kunne eksportere rognkjeks som har gjort en jobb som lusespiser.
– I dag blir mesteparten av rognkjeksen destruert når den blir tatt opp av merdene. Vi ser etter markeder som kan konsumere den etterpå, sier Nordøy.
Har fått noen ordrer
Han er svært fornøyd med mottagelsen rognkjeksen fikk i Sør-Korea.
– Vi har funnet ulike oppskrifter som passer det koreanske markedet perfekt, og fikk gode tilbakemeldinger. Vi har fått noen småordrer. Nå må vi finne ut hvordan vi kan høste produktet, og finne en måte å gjøre business ut av det, sier gründeren.
Han håper å få avtaler med lokale oppdrettere som bruker rognkjeks, slik at den kan gjenbrukes når de er ferdige med den.
21-åringen fra Sandnessjøen i Nordland har en far som er oppdretter, og har nærmest vokst opp i næringen. Han har fått støtte fra Innovasjon Norge blant annet til å forske på rognkjeks som mat, og har stor tro på Sør-Korea som marked for norsk fisk.
– Så langt går det veldig bra, jeg er spent på fortsettelsen.