«Gratulerer så masse til alle hardt arbeidende aktivister i @Partiet! Men viktig raskt å sette nye mål: Fjerde største parti i 2017!»
Det skriver tidligere SV-statsråd Erik Solheim på Twitter.
Kaffe latte-faktor
For Miljøpartiet De Grønne (MDG) er valgets vinner i 2015. Med en oppslutning på 4,3 prosent på landsbasis er partiet blitt en faktor å regne med i norsk politikk. Men det er i første rekke i storbyene. Kaffe latte-faktoren gjelder fortsatt.
Les også: Kalddusj for regjeringspartiene
I de største byene er det mange som vil ha skattepenger, men ikke ha industri.
Slik er det ikke på kysten. Her ser en klarere hvor verdiene, og skattepengene, skapes.
Rødt skifte
I en gjennomgang iLaks har gjort av et tosifret antall oppdrettstunge kystkommuner, er det tydelig at Høyre og FrP merker regjeringslitasjen. I disse kommunene, hvor oppdrettselskapene sysselsetter mange, og i flere tilfeller er rene hjørnesteinsbedrifter, vises misnøyen ved bruken av stemmeseddelen.
Det er ikke et grønt skifte, men et rødt skifte. Høyre og FrP faller tilbake. I disse kommunene er det industrivennlige Arbeiderpartiet, men også Senterpartiet, som vinner terreng. SV og MDG er for paranteser å regne.
Les også: Rød bølge over kysten
Endringer
Fiskeriminister Elisabeth Aspaker har vist en svært forsiktig og restriktiv tilnærming til vekst i oppdrettsnæringen i sine to første år som statsråd. Ja, til tross for beskyldninger om det motsatte, har hun gått i bresjen for et grønt skifte. Men velgerne i oppdrettskommunene tar til orde for til dels store endringer i kommunestyrene, noe som kan være et varsku for stortingsvalget i 2017.
Dagen derpå spekulerer VG i om statsminister Erna Solberg vil kvitte seg med statsråder etter det svake valget.