– SalmoBreed og Stofnfiskur bryr seg om ILA og HPR0

Meninger
1456

Vi viser til Are Nylund sitt utspill på iLaks.no den 11.09.15 om ILA virus og hans konkrete råd til strategi for å håndtere ILA situasjonen, blant annet å screene fisken mot «ILA (HPR0)» (ILA er ikke HPR0).

SalmoBreed følger nøye med på ILA-situasjonen og har konkrete linjer vi jobber etter for å sørge for et biosikkert og godt produkt sammen med vårt søsterselskap på Island, Stofnfiskur. SalmoBreed har tre lisensprodusenter, Bolaks AS, Erfjord Stamfisk AS og Salten Stamfisk AS som driver konvensjonell stamfiskproduksjon i sjø. Stofnfiskur har produksjon i landbaserte anlegg på Island.

SalmoBreed sin produksjon foregår i ILA frie segment i sjø som opprettholdes etter europeiske regler som innebærer risikobasert overvåkning. Konkret vil det si at vi ha lange prøvetakningsserier og at vi utelukkende tar prøver av nylig døde fisk eller svake individer. Det er ikke lov å vaksinere stamfisk etter disse reglene, dette er på grunn av at vaksinert fisk kan ha skjult infeksjon og at det ikke vil være like lett å oppdage ILA sykdom. Som alle produsenter i sjø så ser vi at den ikke sykdomsfremkallende varianten (HPR0) av viruset er vidt utbredt, i hvert fall på gjeller. I analyser av rognvæske og melke finner en svært sjelden HPR0, men vi tilbyr screening til de kundene som ønsker screening for dette.

Stofnfiskur sin produksjon på Island har vært i et lukket miljø siden 1991. Fra her leveres det rogn til hele verden hele året. Her har HPR0 forekommet i svært lav frekvens og det vil en anta at det har vært siden en tok inn fisk. På den andre siden har det aldri vært ILA sykdom på anleggene og sykdomsfremkallende ILA variant (HPRA) har aldri vært funnet på tross av mange tusener av analyserte prøver hvert år. HPR0 finnes og Stofnfiskur tar i dag ut positive individer av HPR0 i sin populasjon basert på føre-var-prinsippet.

En undersøkelse på HPR0 og betydning av det kan en finne i arbeidet til Debes H. Christiansen, seniorforsker og leder av det Færøyske Referanselaboratoriet for Fiskesykdommer (Faroese National Reference Laboratory for Fish Diseases). Basert på fylogenetiske tre og overvåkning av HPR0 konkluderes det med at det er lite til ingen sannsynlighet for vertikal overføring av HPR0, blant annet fordi at Islandsk HPR0 har en enestående sekvens som ikke finnes på Færøyene. På Færøyene har det ikke vært et eneste ILA utbrudd siden 2007 på tross av rognimport fra Norge og Island. Dersom HPR0 ble overført vertikalt burde dette finnes igjen i laks på Færøyene, men slik er det ikke i følge Christiansen.

I rapporten skriver Christiansen at «det er ingen genetiske indikatorer som støtter at Islandsk og/eller Norsk ISAV-HPR0 varianter har blitt introdusert til Færøysk oppdrett av laks på tross av import av store mengder Norsk og Islandsk rogn. Faktisk viser alle tilgjengelige genetiske data at kun Færøyske ISAV-HPR0 varianter sirkulerer innen den Færøyske populasjonen av oppdrettslaks noe som sterkt indikerer horisontal overføring, heller enn vertikal, er hovedårsaken for spredning av ILAV HPR0 på Færøyene».

I det marine miljø forekommer sykdomsfremkallende variant av ILA (HPRA) og det var nettopp en fungerende overvåkning og vår riskobaserte prøvetakning som avdekket dette viruset hos Bolaks i mai i år. Etter rutiner ble fisken slaktet ut og overvåkningssone opprettet. Robust stamfisk og streng oppfølgning av fisken er en viktig del i SalmoBreed produksjon. Lokalitetene ligger skjermet fra matfisklokaliteter og har lavere biomasse enn konvensjonell produksjon.

Det har vært en del ILA tilfeller i Norge i år og disse har SalmoBreed har fulgt nøye. Som en ansvarlig rognleverandør er det viktig og registrere slike hendelser. På generelt grunnlag er vi opptatt av om vår genetikk er mer representativ eller ikke enn annen. Videre så er det viktig opp mot videre testing av våre familier for ILA motstand, noe vi har gjort hvert år siden 2001.

SalmoBreed og Stofnfiskur tar fiskehelse på alvor gjennom aktiv oppfølgning hos våre kunder og sykdomssituasjonen i oppdrettsnæringen for øvrig. Vi leverer god og tilpasset genetikk med en bred testing av familiematerialet inkludert bruk av QTL og genomisk seleksjon. Gjennom internkontroll, risikobasert prøveuttak, screening til kunder og god fiskehelse leverer vi årstidsuavhengig kvalitetsrogn av høy biosikkerhet.