Laks er viktig for Husøy

Nyheter
1007

– Vi skal produsere porsjonspakker med laksefilet. Cirka ti tonn om dagen, sier Rita Karlsen i selskapet Brødrene Karlsen til NRK Troms.

Mandag tok de i bruk det nye foredlingsanlegget sitt. Det har kostet dem 125 millioner kroner.

– Det gamle anlegget var lite effektivt. Fasilitetene var ikke mye å skryte av. Det nye anlegget er en helt ny verden, sier Karlsen.

Bedriften har rundt 80 ansatte. Men de nye maskinene gjør at produksjonen kan økes betraktelig.

– Vi vurderte lenge om vi skulle gjøre det. Vi har regnet og grublet i fem år. Da vi forsto at vi kunne samle foredlingen av laks og produksjonen av saltfisk i samme bygg, så vi at det var liv laga, sier Karlsen.

Hun er optimist.

– Hvis ikke ville vi aldri satset som vi gjør. Verden må ha mat, og vi produserer sunn og trygg mat. I det store bildet er det ingen skyer på himmelen, slik vi ser det.

Ifølge regnskapstallene fra 2014 gikk hadde selskapet driftsinntekter på nesten 269 millioner kroner, og et overskudd på 1,8 millioner.

Men det har ikke alltid vært slik. Seskapet ble opprettet i 1932, med produksjon av saltfisk, torrfisk og ferskfisk. Konsernet vokste og vokste, før det smalt på midten av 2000-tallet. Det var da de startet å satse på porsjonspakkede produkter. Men markedsføring, salg og distribusjon var ikke like enkelt. I tillegg kollapset markedet for torsk. Løsningen ble blant annet et eget eksportselskap.

– For å lykkes, i alle fall i vår bransje, må du ha evne til å vite at det går i bølger, slik at du ikke legger inn årene ved første nedtur, forteller Karlsen til NRK.

– Det var nesten slik at vi måtte rapportere inn til banken om hver krone vi brukte. Det er selvfølgelig moro å være med på oppturene, men det er nedturene du lærer av.