SalMars planer om offshore-oppdrett kan være en mulig gamechanger innen lakseoppdrett. Med på laget er utstyrsleverandøren OptimarStette.
– Vi er inne i Ocean Farming-prosjektet til SalMar, og det er spennende om en vil ha oppdrett i Norge eller Portugal eller hvor som helst, sier Peder Stette, og legger til: – Til Ocean Farming leverer vi teknologi for å samle opp og håndtere dødfisk.
Fusjon
Det var tidligere i sommer OptimarStette kunngjorde fusjon med SeaSide. Under Aqua Nor-messen torsdag samlet Asbjørn Solevågseid, Peder Stette og Frode Håkon Kjølås pressen for å presentere det nye selskapet.
Primærsatsingen er totalløsninger mot fiskebåter og pelagiske anlegg.
– Vi følte vi hadde utviklet oss så langt som vi kunne. Vi kom i kontakt med Credo, som har bakgrunn fra McKinsey, og ble enige om å fortsette med fisk og å lage en større aktør ved å finne en utfyllende aktør, sier Solevågseid med adresse til Seaside og Stette.
– Vi tror enheten vi bygger vil stå seg sterkere, i hvertfall internasjonalt, legger han til.
Konkurrenter
Peder Stette er deler tankene.
– Vi har kjent hverandre i mange år som konkurrenter. Når forespørselen kom, så vi det som en stor mulighet. Vi har det største ingeniørkorpset innen fisk, påpeker han.
SeaSide-sjef Frode Håkon Kjølås fremhever særlig behovet for forskning.
– Forskning og utvikling er fokus nummer én. Vi så behov for back office-tjenester. Da kunne vi enten redusere aktiviteten, ansette flere eller slå oss sammen med andre.
OptimarStette har nå manøvrert seg inn i konkurranse med store internasjonale selskaper som Marel og Baader.
– Vår største leverandør er faktisk Baader. Vi jobber med bedøvere, bløggeroboter og innfrysningssystemer, og ser et enormt behov på human avliving og bløgging.
Olje
Særlig stor er etterspørselen fra utlandet.
– Vi har solgt en del til Kina, og opplever god etterspørsel derfra. Det å kombinere teknologier fra båtsiden og inn mot oppdrett gir store muligheter. Vi har sett for oss på denne messen å fortelle om teknologi som er i bruk på hvitfisk, men ennå ikke tatt i bruk på laks, sier Solevågseid.
– Og nå har jo bransjen fått et skikkelig løft. Vi har jo fått vekk den hersens oljen, flirer Stette. – Fiskeri og havbruk har fått et skikkelig løft i både media og blant investorer.